Sommarsquash
Cucurbita pepo
Cucurbitaceae
Utseende och ursprung.
Form och färg kan variera mycket. Sommarsquash kan väga upp till ett par kilo. Squash har under lång tid varit viktig föda i Syd- och Nordamerika och kom till Europa i samband med upptäckten av nya världen.
Växtplats och jordmån.
Soligt, varmt läge med en näringsrik jord med hög mullhalt, pH-värde ca 7,0.
Sådd och såtid.
Squashfrön gror fort om jorden är ordentligt uppvärmd. Sommarsquash har kortare utvecklingstid än vintersquash och kan därför sås på friland i södra Sverige i slutet av maj, men förkultivering är att föredra. Sådjup 3-4 cm.
Allmän skötsel.
Regelbunden bevattning. Eventuellt beskärning och pollinering. Vid pollinering gnider man hanblommorna mot honblommorna. Honblommorna har ett fruktämne bakom blomman och är lätta att känna igen.
Gödsling.
Kompost eller stallgödsel. Täckning av jorden med gräs uppskattas, liksom vattning med nässelvatten.
Skadeinsekter och sjukdomar.
I regel helt problemfri. Bör dock inte odlas på samma ställe flera år, då de kan drabbas av virussjukdomar.
Skörd.
Efterhand som frukterna utvecklas, från juli och fram till första frosten. Frukterna är godast innan de har blivit helt utvecklade. Plockning stimulerar dessutom fruktsättningen. Frukter som ska lagras bör kapas så att en bit av skaftet följer med.
Näringsinnehåll.
100 g squash innehåller 23 kcal och 11 mg C-vitamin.
Förvaring.
Omogen squash kan lagras i ett par veckor på svalt ställe. Mogen squash kan däremot förvaras några månader.
Användningssätt.
I sallader. Kan även kokas och gratineras. Även blommorna kan ätas.
Sortval.
Vanligast i Sverige är nog Zucchini med cylindriska frukter i grönt och gult, men det finns också sorter som är platta och krokiga, släta och knottriga.
Sommarsquash