Märgärt
Pisum sativum var. sativum
Leguminosae
Utseende och ursprung.
Märgärten är en form av spritärt, men något sötare och saftigare.
Växtplats och jordmån.
Öppen, varm växtplats med en lätt, gärna något lerhaltig, mullrik och fuktighetshållande jord. PH-värde 7,0-7,5.
Sådd och såtid.
Märgärten sås i slutet av maj eller i början på juni. Det krävs en jordtemperatur på minst 8-10 C°. Sådjup 3-5 cm, plantavstånd 5-8 cm och ett radavstånd på 35-50 cm.
Allmän skötsel.
Ogräsrensning, luckring och bevattning när blomningen börjar och baljorna ska utvecklas. Höga plantor behöver någon form av stöd.
Gödsling.
Ärter har ett måttligt behov av näring och bör inte kvävegödslas.
Skadeinsekter och sjukdomar.
Ärter är i regel problemfria om man tillämpar en växtföljd på 4-5 år.
Skörd.
Baljorna skördas och spritas när de är fullmatade, men ännu inte övermogna.
Näringsinnehåll.
100 g färska ärter innehåller 73 kcal och 19 mg C-vitamin.
Förvaring.
Konserverade, torkade eller frysta efter förvällning.
Användningssätt.
Späda och lätt kokta märgärter kan ätas som släpärt. Konserverade eller frysta äts till kött- och fiskrätter eller blandat i sallader. Kokta i soppor och stuvningar.
Sortval.
Tidiga och sena sorter, lågväxande, medelhöga och höga. De låga sorterna har mindre baljor och ger en tidigare men mindre skörd. De medelhöga och höga ger en större skörd.
Ping pong, låg och medeltidig med stora baljor.
Maestro, låg och tidig med hög kvalité och avkastning.
Alderman, hög sort med stora baljor och hög kvalité.
Märgärt