Växtnäringen håller inte måttet
Det perfekta receptet för växtnäring – forskningsläge och testresultat
Svenska forskare har tagit fram det perfekta receptet för växtnäring. Men ingen av de vanligaste fabrikaten har den rätta balansen, visar Testfaktas test. Flera produkter ger dessutom onödiga utsläpp i naturen.
– Det är märkligt att tillverkarna inte följer de vetenskapliga studier som finns på området, säger Tom Ericsson, docent och forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Tillsammans med sina kollegor på SLU har han, efter många års forskning, tagit fram vad de anser vara den ideala sammansättningen av näringsämnen för växter och blommor. Forskningen bygger på en bred analys av växters behov och visar att näringsbalansen mellan de viktigaste ämnena i princip är densamma oavsett växttyp. Det innebär, enligt Ericsson, att trenden med specialnäringar för olika växter är överflödig – växternas grundbehov skiljer sig väldigt lite åt.
Slår man ut de kommersiella produkterna mot SLU:s optimalrekommendation så visar resultatet att ingen av de undersökta fabrikaten håller måttet. Flera produkter har tydliga underskott av vissa ämnen, medan de överskrider behoven av andra – vilket inte bara påverkar tillväxten negativt, utan även kan leda till att överskott sköljs ut i naturen. Det ökar risken för övergödning och miljöproblem, särskilt i känsliga sjö- och kustområden.
Testresultat – stora skillnader i sammansättning
Testfaktas undersökning visar att Granngårdens flytande växtnäring ligger längst från den optimala sammansättningen enligt SLU:s recept – med underskott på mellan 63 och 99 procent på åtta av tolv viktiga näringsämnen. Även Giva Biobact och Plantagens gödning för sommarblommor uppvisar stora brister rakt igenom. Bäst betyg i testet får Substrals näring, som var den enda produkten som låg relativt nära den rätta balansen och samtidigt innehöll rikligt med kväve – ett avgörande ämne för växttillväxt.
Miljöaspekter – risker med övergödning
Den samlade forskningen på området, bland annat från SLU, belyser vikten av rätt näringsbalans, både för växternas hälsa och för miljön. En felaktig eller obalanserad gödsling leder till onödiga näringsförluster. Särskilt utsläpp av kväve och fosfor bidrar till övergödning, vilket kan orsaka syrebrist och algblomning i exempelvis Östersjön.
Studier visar samtidigt att en optimal näringsbalans och mer slutna näringskretslopp, där överskott tas om hand, kan minska risken för dessa utsläpp. Det gäller både i hobbyodling och inom lantbruket – oavsett om näringen är ekologisk eller konventionell. Dock konstaterar forskarna att konsumenter som idag väljer kommersiella växtnäringsprodukter sällan får ett fullgott resultat. Inte bara förlorar de effekt på sina växter, utan de bidrar också till en ökad miljöpåverkan.
Testfaktas webbplats – mer information
Vill du läsa mer om testet av växtnäring och detaljerade jämförelser mellan produkter? Gå till Testfaktas webbplats för fördjupad information.
Slutsatser – behov av förändrad branschstandard
Majoriteten av växtnäringsprodukterna som säljs på den svenska marknaden är dåligt anpassade till växternas verkliga behov, enligt SLU:s forskning och Testfaktas test. Tillverkarna följer i alltför liten grad de forskningsbaserade rekommendationerna, vilket både kan försämra växtens utveckling och bidra till övergödning i naturen. Forskare betonar därför vikten av att branschstandarden anpassas till nyare kunskap, så att både växtodlare och miljö kan gynnas på lång sikt.