Växtinformation Buxbom
Buxus sempervirens
Buxbom är en klassisk buske vars popularitet kanske aldrig varit så stor som nu. I långa tider har den använts som kantväxt vid engelska rosenträdgårdar, på gravplatser eller svenska kryddträdgårdar. Just nu frågar man efter buxbom för att den villigt låter sig klippas till runda klot, tuppar, nallar, koner eller vad man vill ha dem som. Buxbom är också utmärkt till låg eller halvhög häck.
Växtform
Buxbom är en långsamväxande buske som kan bli mycket gammal. Den har ett tjockt, glänsande lite upprättväxande bladverk, som står lika grönt året om. Det som skiljer olika sorter är främst bladens färg och storlek. De storbladiga är omtyckta för sin frodiga gröna färg och vackra bladform. Vanligast är småbladig trädbuxbom som passar till häck och klippta figurer.
Växtplats
All buxbom är lättodlad och trivs i vanlig trädgårdsjord, såväl i sol som i skugga. De passar utmärkt som låga häckar kring odlingar eller på gravplatser. De kan också växa som fristående buskar eller klippta figurer. Buxbom är också mycket dekorativ i stora krukor, gärna av terrakotta.
Plantering
Buxbom planteras i vanlig trädgårdsjord, som gärna får vara kalkhaltig. Den är tålig mot torka och tycker inte om att stå i fuktig jord. Formklippt buxbom är oftast färdigplanterad i sin kruka och eftersom den växer långsamt behöver man inte plantera om på några år. Vid plantering till riktigt tät häck sätter man plantor på
15-20 cm avstånd.
Skötsel
Nyare sorters buxbom behöver inte så mycket beskärning. Ska man forma låga häckar eller figurer, så väntar man till efter midsommar och inte senare än i slutet av juli. På krukodlade exemplar kan man på våren ta bort av det översta jordlagret och fylla på ny, välförmultnad kompostjord. I rabatt är buxbom härdig till stockholmstrakten. Krukodlade exemplar ska stå ljust och frostfritt över vintern.
Formklippt buxbom är oftast färdigplanterad i sin kruka.
Foto: PPH
Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.