Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vårvårda gräsmattan

En vintertrött och sliten gräsmatta är en ganska tråkig syn under den avslöjande vårsolen. Men ha tålamod! Med lite omsorg och eftertanke är gräset snart grönt och barfotavänligt igen.

Av Katarina Kihlberg

Var inte för ivrig tidigt på våren! Låt gräsmattan torka upp ordentligt innan du börjar städa den. Tipsen här gäller var du än bor i landet men så klart vid olika tidpunkt beroende på hur långt våren har kommit.

Kratta

En gammal hederlig kratta med runda toppar är det bästa för en vintersliten och vårtrött gräsmatta. En spetsig räfsa riskerar att slita med sig friska rötter som inte har hunnit komma igång och växa. Vill du vara riktigt försiktig kan du vänta med att kratta tills gräset har börjat växa och de friska rötterna har fått fäste.

Kratta bort dött gräs, gamla löv, grenar och annat som blåst omkring under vintern eller legat gömt under snön.

Lufta

Eftersom gräsmattan ofta används för att gå, springa, leka eller sitta på så packas markytan hela tiden och risken är att gräsrötterna får syrebrist. När gräset tappar kraft får ogräs och mossa lättare fäste. Ett enkelt knep för att lufta marken är att varje vår sticka ner en grepe mellan 5 och 10 centimeter djupt jämnt över hela gräsmattan.

Om markskiktet har blivit riktigt kompakt och ojämnt kan en vertikalskärning vara lämplig. Maskinuthyrningsfirmor brukar tillhandahålla vertikalskärare. Gör detta så fort gräset börjar grönska. Stödså om du får kala plättar.

Toppdressa

Toppdressa kan du göra efter luftningen. Syftet är att förbättra gräsmattans hållbarhet genom att tillföra grövre sand eller sandblandad jord. Lägg i högar jämnt fördelat över gräsmattan och sopa eller kratta ut för att fylla hålen som du gjort antingen med grepe eller vertikalskärare. Det finns även färdig toppdressjord att köpa.

Gödsla

Att gödsla gräsmattan är viktigt! Den blir tåligare och står bättre emot ogräs och mossa. När gräset har vuxit sina första 5 centimeter på våren är det dags att gödsla första gången. Sprid jämnt. Använd helst ett långsamverkande gödningsmedel, exempelvis Algomin gräsgödsel. Det bränner inte gräsmattan.

Mossa och ogräs

I den bästa av världar mår gräsmattan så väl att ogräs och mossa inte får fäste. Men vi vet alla att det inte alltid är så! Regelbunden kalkning och gödsling är botemedlet mot mossa. Att försöka riva bort mossan är ingen bra idé. Mossa har inga rötter utan sprids med hjälp av sporer. Om du river upp mossan flyger mossbitar iväg som lätt sprider sig till andra delar av gräsmattan.

Mossa är ofta ett större problem i gräsmattor som ligger i skugga. Där trivs mossan bättre än gräset och får därför lättare fäste. En lösning om du kämpar mot mossan år efter år är att ta bort gräset och i stället plantera skuggtåliga marktäckande växter, som skugg-gröna, vintergröna eller murgröna.

Ogräs hålls borta av regelbunden gödsling och klippning men behöver ofta också bekämpas på hederlig mekanisk väg. Alltså genom att plocka, hacka och gräva upp!

Klipp

En gräsmatta får bäst motståndskraft mot slitage och torka om den inte klipps lägre än 5 centimeter. Vänta med att börja klippa gräset tills det har kommit igång att växa och klipp alltså inte för att få en golfbana utan för att få en vacker, frisk och tålig gräsmatta för lek och avkoppling!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB