Vårens första små
Det är något visst med vårens första blommor! Hela långa vintern har vi längtat och plötsligt en dag står de där och tittar försynt mot vårsolen. De kan överraskas av både snöoväder och kalla nätter som får deras små näpna huvuden att böjas mot marken. Men de är ena riktiga tuffingar och så fort solen värmer så reser de sig igen som om ingenting hade hänt.
Dessa tidsangivelser gäller förstås här i Södra Sverige, i norr är det ju en hel annan sak.
Mina röda julrosor, Helleborus 'Atrorubens' är nog "värst", de brukar visa sina knoppar redan vid juletiden, men de slår inte ut förrän det blir varmare, i regel i mars.
Av buskar är trollhasseln, Hamamelis i sorter, och hybridkejsarolvon, Viburnum x bodnantense, bland de tidigaste, de blommar redan i februari.
Vinterjasmin, Jasminum nudicaule, blommade hos mig i januari, men tyvärr frös blommorna när det sedan blev en extra kall period. Milda vintrar brukar den däremot klara sig.
Det är vanligen så att vintergäcken, Eranthis hyemalis, är den första av lök- och knölväxterna som blommar. Den lyfter sina solgula ansikten ur jorden redan i februari.
Den brukar vara tätt följd av snödroppar, Galanthus nivalis. Det finns flera arter och sorter av snödroppar, men det är bara entusiasterna, galanthofilerna, som kan skilja dessa från varandra. Den dubbla sorten 'Flore Pleno' kan man dock lätt sära från den vanliga, den har ju flerdubbla balettkjolar på sig!
Lite längre får vi vänta på de första vårkrokusarna, Crocus vernus, som brukar dyka upp från slutet av februari till början av mars. Av krokus finns det också många arter och sorter i odling, de liknar varandra ganska mycket.
Krokussläktingen ljusblomma, Bulbocodium vernuum, är inte så allmänt känd som man skulle önska att den skulle vara. Det beror nog på att man inte brukar hitta dessa lökar i det vanliga löksortimentet. Den blommar med rosa krokusliknande blommor från mitten på mars.
Våriris, Iris reticulata, kommer också upp tidigt om den står i en solig rabatt vid t.ex. husväggen. Då ses den blomma redan i början av mars på sina ställen.
När man har kommit fram till slutet av mars - början av april, har även perennerna kommit igång och öppnar sina blommor mot den livgivande solen.
Hästhov eller tussilago är en av vårens glada markörer. När den lyser som en samling minisolar på vägrenarna i slutet av mars - början av april, känner man verkligen att våren kommer på allvar!
Blåsippor, Hepatica nobilis, får vi vänta på lite till. De första kan göra ett försök redan i mars, men vanligen kommer de sedan vårvärmen har börjat verka ordentligt och värmer på jorden. Där under jorden finns redan knopparna klara och väntar bara på vårvärmen som ska väcka dem.
Det finns många varianter och namnsorter av blåsippor, de kan vara förutom blå, även vita eller mörkrosa och ha både enkla eller dubbla blommor. Våra vilda blåsippor är fridlysta, men odlade sorter finns till salu.Den [ungerska blåsippan, *H. transsylvanica*](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Fbilder%2Fhepatica-transsylvanica-bui.jpg), är större och robustare än vår inhemska art, men lika tidig den också. Det finns både blåblommiga och vita sorter.
Vitsippan, Anemone nemorosa, är lite senare än blåsippan, den dyker upp i början på april. Men då brukar den vara så ymnigt förekommande att den klär skogarna med vita blomstermattor så långt ögat når! Helt underbart!
Av vitsippan finns det också många varianter och namnsorter som kan vara både blåa och rosa eller ha mer eller mindre dubbla kjolar.
En släkting till vitsippan är gulsippan, Anemone ranunculoides. Av den finns både enkla och dubbla former. Den blommar samtidigt med vitsippan.
En korsning mellan vit- och gulsippan är den ljuvligt ljusgula A. x lipsiensis, som kallas svavelsippa. Blommar också samtidigt med sina släktingar.
I april kan sandiga backar på sina ställen kläs i ljuvligt ulliga blomster av backsippan, Pulsatilla vulgaris. Den är en strängt fridlyst art som man bara får titta men ej röra! Den har många släktingar sparsamt förekommande på olika håll i södra delarna av landet. Odlade sorter säljs i vissa plantskolor.
Den ljuva gullvivan, Primula veris, blommar från början av april. Den växer vild på vissa håll och är självklart fridlyst. Men av den kan man också köpa odlade sorter.
Kusinen jordviva, Primula vulgaris, blommar nästan när som helst när det är några plusgrader, ibland vintern igenom. Det kommer upp enstaka blommor då och då men som mest blommar den sedan vårvärmen väl har kommit, i mars-april. Den finns i massor med sorter i olika färger och till och med, med dubbla blommor.
Den som vill titta närmare på vilka växter som är fridlysta, kan läsa Naturvårdsverkets föreskrifter här: http://linnaeus.nrm.se/flora/fridlys.html och http://www.naturvardsverket.se/
Primula vulgaris ssp sibthorpii
Jasminum mesnyi,
dubbel vinterjasmin