Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vårens första små

Det är något alldeles speciellt med vårens allra första blommor!

Efter den långa, mörka vintern har vi längtat, och plötsligt en dag står de där – de första blommorna tittar blygsamt mot vårsolen. Dessa småsaker överraskar oss alltid och markerar starten på den nya växtsäsongen. Oavsett om de råkar ut för snöfall eller kyliga nätter, där deras näpna huvuden tillfälligt böjs mot marken, så är de riktigt tuffa. Så fort solen värmer lite grand reser de sig igen som ingenting hade hänt. Det är verkligen ett mirakel att se!

Observera att alla tidsangivelser i texten gäller för södra Sverige; i landets norra delar dröjer våren ofta flera veckor längre och blomningstidpunkterna förskjuts.


Våra allra tidigaste perenner, lök- och knölväxter

Den riktiga starten för blomprakten brukar ske med julrosor (Helleborus 'Atrorubens'). De visar ofta sina knoppar redan vid juletiden, men väntar tills det blivit lite varmare – vanligen i mars – med att slå ut i blom. Med sina rödlila blommor är de riktigt tidiga och tåliga.

Bland buskar är trollhassel (Hamamelis, olika sorter) och hybridkejsarolvon (Viburnum x bodnantense) bland de första som blommar. Dessa starka buskar klär sig i fransiga eller lysande rosa (hos sorten ’Dawn’) blommor redan i februari, långt före de flesta andra.

Under milda vintrar kan också vinterjasmin (Jasminum nudicaule) slå ut i januari. Den lyser upp med sina gula blommor men är känslig för kraftiga köldknäppar, då knoppar och blommor kan frysa.

Bland lökväxterna tar vintergäcken (Eranthis hyemalis) ofta täten. De solgula små blommorna syns redan i februari, innan snön ens har smält klart. Strax därefter följer snödroppar (Galanthus nivalis) och bildar vita flor i gräsmattor och rabatter. De finns i flera arter och sorter, men den dubbla sorten 'Flore Pleno' känns lätt igen på sina flerdubbla, nästan balettkjolliknande kronblad.

Lite längre får vi vänta på de första vårkrokusarna (Crocus vernus), som brukar dyka upp från slutet av februari till början av mars. Många olika arter och färger förekommer, men alla är lika charmiga vårtecken.

En närbesläktad men ovanligare växt är ljusblomma (Bulbocodium vernum), med krokusliknande, rosa blommor. Den blommar främst från mitten av mars.

Även våriris (Iris reticulata) kan blomma redan i början av mars, särskilt om den står skyddat och soligt vid t.ex. en husvägg.

Tidslinje för de allra tidigaste vårblommorna

BlommaVetenskapligt namnVanlig blomningstid (södra Sverige)
JulrosHelleborus 'Atrorubens'Mars
TrollhasselHamamelisFebruari–mars
VinterjasminJasminum nudicauleJanuari–mars (vid mild vinter)
VintergäckEranthis hyemalisFebruari
SnödropparGalanthus nivalisFebruari–mars
VårkrokusCrocus vernusMars
LjusblommaBulbocodium vernumMars–april
VåririsIris reticulataMars

Vårens blommande perenner och markblommor

Vid slutet av mars till början av april sätter även perennerna fart och öppnar sina färgstarka blommor mot solen.

Hästhov eller tussilago hör till de verkligt klassiska vårmarkörerna. När den lyser som en samling små solar vid vägkanterna i slutet av mars – början av april, går det knappast att ta miste på att våren verkligen har kommit!

För blåsippor (Hepatica nobilis) får vi ofta vänta någon vecka till; ibland vågar sig de allra första upp redan i mars, men vanligen kommer de i april när jorden blivit genomvarm. Under marken finns knopparna redo länge innan, bara väntandes på rätt tillfälle att slå ut. Det finns också många odlade varianter och namnsorter; blommorna kan vara blå, vita eller mörkrosa och både enkla och dubbla. Observera att våra vilda blåsippor är fridlysta – vill man ha dem i trädgården, finns de att köpa som odlade sorter.

Den ungerska blåsippan (H. transsylvanica) är robustare och något större än den svenska arten, men blommar lika tidigt. Både blåblommiga och vitsippor förekommer.

Vitsippan (Anemone nemorosa) dyker upp något senare än blåsippan, vanligen i början av april. Då bildar den ofta snövita mattor under träd och i skogskanter – en underbar syn! Det finns även många namnsorter av vitsippa, bland annat med rosa eller blå blommor och med dubbla kronblad.

Vitsippans nära släkting är gulsippan (Anemone ranunculoides), som blommar ungefär samtidigt i april och lyser med sina gula blommor. De båda kan även korsas, vilket ger den svavelgula svavelsippan (A. x lipsiensis), som också blommar i april.

På torra, sandiga backar kan backsippan (Pulsatilla vulgaris) blomma i april. Denna art är fridlyst i det vilda – njut av den där du hittar den, men låt den stå kvar!

Gullvivan (Primula veris) börjar blomma omkring april och markerar övergången till ett riktigt blomstrande vårlandskap. Om du vill ha gullviva hemma i rabatten

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB