Välkommen hem!
Ja, hur känns det egentligen att komma hem?
Den känslan börjar redan ute i trädgården. Entrén är "det mottagande rummet", trädgårdens allra första och kanske viktigaste intryck – både för dig själv och alla som besöker dig. Därför rekommenderar jag alltid att man skapar en trivsam, välkomnande entré där det känns gott att både lämna och komma hem.
Tyvärr ser verkligheten ofta ut så här
Du kommer hem efter en lång arbetsdag, kanske med trötta, hungriga barn och flera tunga matkassar. Redan från bilen börjar utmaningen: du får snirkla dig mellan den illaluktande soptunnan och garaget som svämmar över av grejer, kryssa fram över leksaker som blivit kvar på grusgången, där ogräs tagit överhand. Framför huset vajar tvätt på en torkvinda sedan flera dagar – en evig påminnelse om tvätthögen där inne – medan dålig belysning gör det svårt att säkert ta sig fram till ytterdörren.
Men tänk om det var annorlunda
Tänk att istället mötas av en parkeringsplats omgärdad av väldoftande rosor och lavendel, eller kanske prasslande bambu. Även bilen kan behöva en harmonisk plats! Kanske ramar en vacker vit grind in din tomt, och snygga lyktor på grindstolparna visar vägen.
Varför inte skapa en entré genom en blommande allé av prydnadsapel eller syrener som belyses effektfullt så att både växtform och vackra mönster framhävs – något som skapar spännande passer genom årstiderna, precis som de långa, majestätiska alléer som leder fram till slott och herresäten. Vad känner du när du går eller kör längs en sådan allé?
Första intrycket betyder mycket
Det präglar upplevelsen, sätter stämningen och signalerar för både boende och besökare "vem som bor här". Här är det värt att reflektera: Vad vill du egentligen uttrycka med din entré? Vill du visa ett öppet, välkomnande hem? Söker du avskildhet, eller vill du sticka ut och vara annorlunda? Kanske vill du ha det ungefär som grannen, eller skapa något helt eget? Det viktiga är att din entré speglar dig och dem som bor i huset.
I många andra länder används framsidan av huset medvetet för att signalera stil och tillhörighet – ibland till och med med krav på skötsel. Baksidan får vara mer privat. I Sverige har vi friheten att själva bestämma.
Att hitta balansen mellan praktiska behov (som parkering, cykelställ, soptunnor och gångstråk) och estetiska önskemål är nyckeln till att lyckas. Lista gärna vad du gillar, vad som saknas och vad som stör. Det kan vara avgörande för att skapa både en funktionell och vacker helhet, oavsett om det rör ljussättning eller välvalda växter till entréplanteringen.
Trygghet, välmående och människans grundbehov
Vi människor trivs bäst där vi känner oss trygga; där ryggen har skydd men vi har fri sikt över omgivningen. Därför är det smart att skapa lummighet och insynsskydd närmast revirgränsen, alltså mot vägen eller grannarna, och hellre i etapper än precis intill sittytorna, så att det känns öppet men säkert utan att bli instängt.
Glöm inte det praktiska: skapa ordentliga, avgränsade platser för bilar, cyklar och verktyg. Soptunnor, torkvindor och materialhögar bör placeras så de inte dominerar entrén och stör intrycket – en enkel tvättlina mellan två träd kan vara betydligt trevligare än en överfylld torkvinda.
Det är de små detaljerna som gör det. En välskött brevlåda, en grind som öppnar sig lätt, en smäcker caféstol eller sittbänk vid entrén, några stämningsskapande belysningspunkter, eller varför inte ett lekfullt blickfång – kanske likt min egen blommande bil, ett kreativt projekt som blev ett minnesvärt inslag för både mig själv och förbipasserande.
Entrén som levande rum – året runt
Variera växtligheten så att det hela tiden finns något nytt att upptäcka – från späda snödroppar och påskliljor om våren, till prydnadsgräs och vintergrönt som ger struktur och vacker inramning även när trädgården sover. Låt dig inspireras av bilder som den slingrande grusgången med blomstrande kanter och fundera på vad din entrégång ska signalera till gäster – och dig själv.
Så börja planera din entré redan idag. Sätt dig ner och fundera: Vad tycker ni om, vad saknas och vad vill du uttrycka här hemma hos dig? Läs gärna mer och hämta tips i artikeln Vad utstrålar din entré? för att låta din entré bli ett sant välkomnande första rum du längtar till varje dag!
Jennie Finkelstein är trädgårdskonsult och driver Finkelstein Form. Hon har lång erfarenhet från både offentliga parker och privatträdgårdar samt utbildar villaägare i trädgårdsdesign. www.finkelsteinform.se
Bilder: PV på landsväg, Grind, vit, Entréplantering
Läs mer: Vad utstrålar din entré?