Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vad utstrålar din entré?

Entrén till ditt hus ska bjuda dig och dina gäster in i huset vid ankomsten och önska er ett hjärtligt välkommen tillbaka på vägen ut! Men hur ser din entré ut? Känns det gott att komma hem? Vi tar hjälp av proffs från Vi tre & trädgård för att få handfasta tips om en välkomnande entré!

Text: Katarina Kihlberg
Foto: Vi tre & trädgård

Annica Hansson, Cecilia Holm och Julia Andersson är trädgårdsingenjörer med inriktning trädgårdsdesign, utbildade på Alnarp. Tillsammans arbetar de under namnet Vi tre & trädgård och vill gärna slå ett slag för trädgårdens första rum – entrén!

Obs! För att se alla bilder, klicka på pilarna vid Fler bilder här intill. Dubbelklicka på en bild för att visa den i större format.

Ger din entré rätt budskap?

Cecilia Holm har noterat att vi ofta lägger mest tid och pengar på trädgården bakom huset – där familjen och vännerna vistas.

− Många säger: ”Framsidan är vi aldrig på”. Men entrén till huset är ju det allra första vi ser när vi kommer hem och det sista vi passerar när vi lämnar vårt hem. Varför inte göra framsidan till en vacker och inbjudande plats, både för oss själva, för våra gäster och för de som går förbi?

Vi talar ofta om rum i trädgården – och ur det perspektivet är entrén faktiskt trädgårdens första rum. Fundera över hur detta första rum ser ut hos dig: Vad signalerar det om vem som bor där? Ger det rätt budskap?

Länken mellan privat och offentligt

Entrén utgör länken mellan privat och offentligt. Från gatan utanför ska besökare känna sig välkomna och gärna också lite nyfikna. För att skapa den känslan bör vägen fram till dörren vara tydlig, men samtidigt ha en mjuk framtoning.

− Tänk över hur det ser ut hemma hos dig. Visar just din entré var man ska gå för att komma in? Eller behöver gästen fundera en stund på åt vilket håll ytterdörren ligger? frågar Annica Hansson och fortsätter:

− Ett bra exempel på en välkomnande entré är en mjukt formad, grusad gång fram till dörren. På grusdriven gång saktar vi automatiskt tempot, det knastrar under fötterna och känslan blir trevlig och ombonad. Dessutom hör de som bor i huset tydligt att besök är på väg, vilket förstärker välkomnandet. Då har entrén verkligen uppnått sitt syfte!

Ha en plan!

En entré kan utformas på oändligt många sätt – från en helt öppen yta med stenläggning och minimal växtlighet, till en lummig oas av buskar och träd omgärdad av plank.

Vi tre & trädgård betonar att det inte finns några absoluta rätt eller fel, men det är viktigt att ha både plan och tanke bakom utformningen av framsidan.

− Om du till exempel planterar ett träd vid entrén, tänk på vilken funktion det ska fylla, säger Julia Andersson. Små träd kan bli stora och skymma huset. Olika sorter har olika täthet i grenverket och släpper igenom olika mycket ljus. Valet mellan en ljust, skir grönska där solen silas genom lövverket, eller en tät, grön krona som skapar skugga, kommer att ge helt olika karaktär till platsen.

− Även om du önskar en minimalistisk entré utan mycket växtlighet, behöver du planera för att regnvatten enkelt ska kunna rinna undan. Därför bör vi aldrig ta bort jord och grönska helt.

Den öppna entrén

Att entrén är öppen betyder inte att den är kal och helt fri från avgränsningar.

− Öppenhet handlar om känsla, berättar Annica Hansson och visar en trädgård där en mur avbryts av buskar, för att sedan fortsätta längre in. Detta ger skydd men stänger inte av platsen helt – en smart och vacker lösning.

Plank, staket, pergolor, murar, portar och grindar måste inte fungera som avgränsningar; de kan lika gärna guida in och välkomna. En dekorerad port som gnisslar till när den öppnas, eller murgröna som slingrar sig längs en vit mur, ger nyfikenhet och inbjudande stämning. En låg grind i ett högt plank, eller en pergola som leder vägen in, är andra exempel på hur entrén kan rama in och samtidigt bjuda in.

− Alltför ofta prioriteras det praktiska framför det vackra och välkomnande när trädgårdens första rum planeras. Men vi menar att det går att kombinera allt – estetiskt, funktionellt och inbjudande – bara man tänker igenom vilket budskap entrén ska förmedla, avslutar Cecilia Holm.

Vi tre & trädgårds fem bästa tips för entrén!

  • Fundera över vilken känsla du vill skapa när du själv eller dina gäster kliver in i din trädgård.
  • Satsa på en bas av växter som är vackra året om och komplettera med lökväxter som ger blomning på våren.
  • Fundera på underlaget – knastrande stenkross saktar ner tempot och markerar att någon kommer. Sten för in känslan av tid: du promenerar på miljontals år.
  • Skapa väggar, gärna mer än bara i tomtgräns. Häckar och plank kan skapa flera rumsligheter även i entrén, gärna i flera etapper så man leds in i olika "entrérum" innan själva trädgården nås.
  • Planera för ett "tak", till exempel i form av ett blommande träd – det blir stämningsfullt att vandra in under ett tak av blommor.

Fler tips och mer läsning

Vill du ha ännu fler idéer för hemkomst och entreér? Besök gärna Vi tre & trädgårds hemsida för inspiration, referenser och fler praktiska råd om trädgårdsdesign. Du kan också läsa mer om betydelsen av en välkomnande framsida i artikeln Välkommen hem!.

Vi tre & trädgård hjälper privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar att lyfta sina utemiljöer – särskilt entrén – till platser som både är funktionella, estetiska och inbjudande för såväl boende som besökare. Genom lyhördhet och respekt för platsens unika karaktär hittar de lösningar som passar både budget och önskad atmosfär. Läs mer och inspireras av deras projekt och filosofi på vitreotradgard.se.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB