Städsegröna växter - ädelcypresser
Av Sylvia Svensson
Många av oss tycker om att ha grönt i trädgården eller täppan även under vintern och det finns såväl vintergröna som städsegröna växter. Ädelcypress, denna artrika växt, hör till de städsegröna.
Vintergrön kontra städsegrön
Först vill jag reda ut förvirringen mellan vintergröna och städsegröna växter. Många känner inte till skillnaden mellan vintergröna och städsegröna växter och tror att till exempel den vintergröna ligustern behåller bladen hela året. Så är det alltså inte, utan den vintergröna ligustern fäller bladen under vintern även i Sydskåne, men i kallare områden sker detta tidigare än i södern.
Skillnaden mellan vintergrön och städsegrön är följande:
Vintergrön växt tappar löven under vintern eller tidig vår, som den vintergröna ligustern.
Städsegrön växt behåller bladen året runt. Till exempel är buxbom, mahonia, järnek, lagerhägg, tuja, ädelcypress och barrväxter sådana växter. Även om städsegröna växter inte fäller sina löv eller barr varje höst, så sker ett visst utbyte av dem allt eftersom. Typisk livslängd för ett blad eller barr hos en städsegrön växt är 3-4 år.
Ädelcypress med många namn
Ädelcypresser, Chamaecyparis, är en städsegrön buske eller ett träd som behåller de mjuka barren året om. Det finns fem arter i odling i Sverige, men vissa av dem innehåller massor med namnsorter, så mångfalden blir ändå betydande.
#Arter och namnsorter#
Ädelcypress, Chamaecyparis lawsoniana, är den mest variationsrik arten av ädelcypresser. Det finns säkert hundratals namnsorter med vitt skilt utseende. Ädelcypressen hör hemma från Kalifornien till Oregon där de kan bli upp till 60 meter höga. Dessa kan även hos oss bli jättar, upp till 25-30 meter höga, med kägelformigt, tätt växtsätt och ofta med hängande skottspetsar. Det finns också dvärgformer av ädelcypress med kompakt växtsätt som inte blir mer än någon decimeter hög. Färgen på barren kan också variera från mycket mörkgrönt till nästan citrongult, även brokbarriga sorter finns.
Några namnsorter:
- 'Alumii' växer smalt upprätt och kan bli nästan lika hög som arten. Zon 3.
- 'Columnaris' är en lägre version, cirka 10 meter, av ovanstående med ljust blågrå barr.
- 'Stewardii' växer bredare än de två förstnämnda och har gula skottspetsar, cirka 10 meter hög.
- Gold Crest' har liknande växtsätt som föregående men gulgröna barr. Blir 2-3 meter hög.
- 'Ellwoodii' är kanske den mest kända, då den ofta ses som en "jul-en" i olika julgrupper. Den är smalt pelarformig med blågröna barr. Den blir cirka meterhög på friland. Det finns flera varianter av Ellwoodii, som 'Ellwood's Gold' med gula barr och dvärgformen 'Ellwood's Pygmy'.
- Minima 'Glauca' växer nästan klotrunt med blågröna barr och blir knappt meterhög.
- Gnome' är den verkliga dvärgen, bara 30 centimeter hög efter 10 år, men betydligt bredare.
'Minima Aurea' med gula barr och 'Minima Glauca' med blåa barr är välkända dvärgformer.
Nutkacypress, Chamaecyparis nootkatensis, kommer från Alaska och Oregon. Det finns sorter som når upp till 20-25 meter hos oss, men även här är storleken och variationen mycket stor. Härdigheten är något bättre, de flesta kan odlas till och med zon 4, till Mälardalen ungefär.
Några namnsorter:
- Aurea' med pyramidalt växtsätt och gröngula barr, nya skott är ljust gula. Vacker som solitär och att ge konstrast i grupp med andra växter. Den blir cirka 3-4 meter hög.
- 'Glauca' liknar den föregående men har blågröna barr.
- 'Pendula' växer utsökt vackert med långa skott som hänger som gardiner från de raka huvudgrenarna. Den blir upp till 4-5 meter hög.
- 'Pendula Aurea' är annars lika föregående men med gula barr.
- 'Variegata' har gräddgula skottspetsar och blir cirka 3-4 meter hög. Skyddas mot vårsolen eftersom det gräddgula kan bli brunt då.
Japansk ädelcypress, Chamaecyparis obtusa, kommer, som namnet antyder, från Japan. I hemlandet kan de nå upp till 50 meter, men hos oss odlas endast några lågväxande sorter. Härdig till zon 3.
Några namnsorter:
- 'Nana Gracilis' blir cirka meterhög och har ett tätt, sirligt och något oregelbundet klot-kägelformigt växtsätt. Barren är klargröna och bildar rundade "knippen". Blir cirka 1 meter hög.
- 'Nana 'Aurea' liknar den föregående men med gula barr.
- 'Bronze Pygmy' är en dvärgform med bronsfärgade barr.
- Teddy Bear' är en kortbarrig, nästan bollrund liten sort som är kul att odlas i krukor.
Ärtcypress, Chamaecyparis pisifera, kommer också från Japan. Även den här är en ståtlig växt, upp till 50 meter hög i hemlandet, fast hos oss sällan mer än 20 meter. Ärtcypressen är härdig till och med zon 3.
Några namnsorter:
- 'Filifera' och Filifera Aurea' har de mest säregna, trådaktiga grenar man kan tänka sig och kallas just trådcypress. Den blir upp till 15 meter hög.
- 'Baby Blue' har korta, stålblåa barr. Höjd cirka 1,5 meter.
- 'Filip's Happy Day' växer klotformat och har en vackert grön färg.
- 'Boulevard' är en vacker, silverbarrig sort som ofta ses även i julplanteringar. Upp till 1 meter hög på friland.
- 'Sungold' kallas gul dvärgtrådcypress och har brett bollformigt, kompakt växtsätt. Är fin som solitär eller med marktäckande perenner, löv- och barrväxter. Höjd 1-2 meter. Zon 2.
Tujacypress, Chamaecyparis thyoides, är den sista av de hos oss odlade sorterna. Tujacypressen kommer från östra USA men den är ganska känslig mot kalla vintervindar och barfrost, så den klarar sig bäst i zon 1, eventuellt zon 2 .
Tujacypressen finns endast i ett fåtal namnsorter:
- 'Andelyensis', med täta, korta barr i rundade knippen blir 0.8-1.2 meter hög.
- 'Ericoides' har ett kompakt, smalt konformat växtsätt och blågröna, täta barr som får en purpurgrön vinterfärg, den blir 1-1,5 meter hög.
- 'Red Star' syn. 'Rubicon' får en mörkt purpur/bronsfärgad vinterfärg men är grön under sommaren. Upp till 1,5 meter hög kan den bli.
Så vill ädelcypressen ha det
Växtplatsen bör vara solig eller med vandrande skugga samt vindskyddad. Jorden ska vara humusrik, fuktighetshållande men med bra dränering. Ädelcypressen gillar särskilt inte att stå blött under vintern. Härdigheten hos många är till och med zon 2, men det finns undantag åt vartdera hållet.