Sniglar i trädgården
Nu är det hög tid att börja jaga sniglarna. Nu håller de övervintrande sniglarna på att lägga ägg så varje snigel man fångar och dödar nu innebär ca 100 färre sniglar vid midsommar. Det är då sniglarna kläcks och börjar kalasa på våra plantor. Det står mycket om öl för att fånga sniglar men min erfarenhet är att man får alltför få för att det ska vara effektivt. Jag har funnit ut att sniglar älskar salladskål utöver allt annat i trädgården. Så salladskål och plantera ut den lite varstans i trädgården. Om det finns sniglar söker de sig till dessa plantor där man kan se de karakteristiska oregelbundna snigelgnagen. Karakteristiskt är också att man aldrig hittar snigeln eftersom den gömmer sig under dagen.
Sniglarna gömmer sig gärna under stenar och brädbitar så ett sätt är att lägga ut brädstumpar som man lyfter på varje morgon. Då brukar man hitta sniglarna under dessa.
Om det gått så långt att de nya sniglarna kläckts brukar man få massangrepp av dessa 2-3 mm långa sniglar. De kommer fram i skymningen och kryper då gärna upp i topparna på t.ex. salladsblad där de kan plockas med hjälp av ficklampa. Om man satt sin salladskål är det bra att lägga ut salladskålblad på kvällen intill de plantor som angrips. Om det varit en lyckad kläckning kan det röra sig om flera hundra småsniglar.
På morgonen vittjar man bladen genom att doppa dem i en hink vatten. Då trillar de små sniglarna av och bladen kan förvaras i kylskåpet för att läggas ut påföljande kväll. Så får man hålla på tills det inte finns fler sniglar.
Det beskrivs ofta hur man dödar sniglarna. Kokhett vatten är nog det mest humana men själva dödandet är en bisak. Det är infångandet som är problemet. Och infångas måste de. Det är inte som med insekter som har en utveckling som larv då de gör skadan men efter en tid förpuppas och är oskadliga. En snigel som kläcks stannar hela växtsäsongen i trädgården och dessutom övervintrar den och ger upphov till nya sniglar påföljande år.
Har sniglar naturliga fiender? Ja grodor och paddor äter sniglar, åtminstone när sniglarna är små. Igelkottar äter också sniglar och tillhör trädgårdens nyttodjur. Det finns nematoder som man kan sprida på snigelrika marker men dessa är inte godkända för användning i Sverige. Det går trögt med att få fram alternativa bekämpningsmetoder som kan ersätta de växtskyddsmedel som kommer att förbjudas för användning av hobbyodlare.
Ofta rekommenderas kalk som i pulverform torkar ut sniglarna. Problemet är att det bara behövs lite dagg för att en yta skall bildas på kalkbarriären och sniglarna kan utan problem klättra över. Det finns även andra former av snigelbarriärer som smetas på en ram. Om det blir regn blir dock dessa barriärer förstörda. Med svagström kan man fästa upp en oisolerad ledning som sniglarna bränns på om de försöker krypa över.
Som synes är dessa metoder omständliga och kräver ständigt underhåll så jag tror att salladskål fällor är mest effektiva. Min erfarenhet är att efter en veckas konsekvent utläggning av salladskålblad så har mycket kraftiga snigelangrepp kunnat stoppas för gott.