Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Så och odla luktärter!

Luktärt är en blomma som många har minnen och känslor kring. Kanske odlade farmor eller morfar luktärter i sin trädgård. Kanske hade du luktärter i din brudbukett. Eller så älskar du bara luktärter för att de är så lätta att älska. Blommar villigt, doftar magiskt och är perfekta till snitt.

Odla luktärter – mina bästa tips

Det finns många sätt att odla luktärter och det gäller att hitta det sätt som passar dig, din trädgård och den växtzon du bor i. Här delar jag med mig av mina favorittips och erfarenheter för att du ska lyckas med din odling.

Förkultivering för tidig blomning

Jag föredrar att alltid förodla mina luktärter inomhus för en tidig och lång blomning. Direktsådd fungerar absolut i de allra varmaste delarna av landet (zon 1–2), men plantorna hinner då ofta inte utvecklas lika bra. Blötlägg alltid fröna över natten innan sådd, så sväller de och gror snabbare.

Djupa krukor och rätt jord

Luktärter utvecklar kraftiga rötter som ogillar att störas vid omplantering. Därför använder jag hellre urklippta mjölkpaket, egentillverkade tidningskrukor eller särskilda roottrainers än vanliga grunda krukor. Dessa kärl kan enkelt klippas sönder eller vikas upp vid utplantering, vilket minimerar risken för rotstörning.

Fyll varje kruka med ca 75 % gödslad planteringsjord i botten och 25 % såjord överst. Då får plantorna både näring och god start utan att behöva planteras om eller näringsvattnas inne. Plantera ett frö ca 1 cm djupt per kruka, men i större kärl som mjölkpaket kan du sätta upp till fyra frön. Håll sådden lätt fuktig tills fröna gror. När plantorna kommer upp, se till att de får mycket ljus – komplettera gärna med växtbelysning under mörka vårdagar.

För buskigare och rikare blomning

Ett enkelt sätt att få starkare och buskigare luktärtsplantor är att toppa dem två gånger under uppväxten.

Så här gör du:

  1. Toppa första gången när plantan fått tre bladpar, precis ovanför det andra bladparet.
  2. När sidoskotten växt till toppar du även dessa.

Resultatet blir tätare plantor med fler skott som ger extra rik blomning.

Avhärdning och utplantering

När risken för nattfrost är över är det dags att vänja plantorna vid utomhuslivet, så kallad avhärdning. Börja med några timmar i skugga varje dag och öka tiden successivt under en vecka. Plantera ut på en solig, vindskyddad plats med djup, näringsrik och väldränerad jord. Blanda gärna i rejält med kogödsel och sätt ut stöd redan vid utplantering, så att plantorna kan börja klättra direkt.

Skötsel under sommaren

Vattna regelbundet, särskilt när det är torrt. För att få maximal blomprakt näringsvattnar jag varannan vecka under hela sommaren. Plocka blommor ofta – ju fler du tar in, desto fler nya blommor bildas. Ta alltid bort vissna blommor snabbt; om plantorna får bilda frö avstannar blomningen snabbt.

Upptäck fler sorter

Vill du läsa mer om olika luktärtssorter och hitta din egen favorit? Kika gärna in på vår samling av luktärtsfröer här.

Lycka till med luktärtsodlingen!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB