Rapport från Trädgårdsspanarna 2004
Test av Bionim mot liljebaggen – erfarenheter och slutsatser
Liljebaggen är en välkänd plåga bland trädgårdsmästare och får de flesta av oss att se rött. Frågan är – ska man ta till sprutflaskan eller fungerar gamla hederliga fingrar bäst för att skydda liljorna? I Hemträdgården 2004 genomförde "Trädgårdsspanarna" ett större medlemstest för att utvärdera effekten av det naturliga bekämpningsmedlet Bionim, vars verksamma ämnen utvinns ur nimträdet (Azadirachta indica), mot just liljebaggen.
Spår av liljebaggen syns ofta som gnagskador på blad och knoppar.
Engagerade odlare och upplägg
Intresset bland medlemmarna var mycket stort – över 100 anmälde sig och 60 flaskor skickades ut till Trädgårdsspanare i Götaland, Svealand och Västsverige. Några ansvarade även för ytterligare trädgårdar, vilket möjliggjorde fler testade planteringar. I norr förekommer inte liljebaggen i någon större utsträckning, varför deltagare främst kom från de södra delarna.
Varje deltagare valde några liljor att behandla och motsvarande plantor som fick stå som kontroll (ej behandlade). Varannan grupp sprayade Bionim en gång i veckan, den andra varannan vecka, enligt instruktionerna. All manuell bekämpning, såsom att klämma ihjäl baggar, var inte tillåten under testperioden.
Vanliga liljor och variation i angrepp
Testpersonerna odlade ofta många olika liljor; krollilja dominerade, följt av kungsängslilja, hybridliljor och kejsarkrona. Det var lätt att tro att alla liljor angrips, men intressant nog upplevdes kungsängsliljor ofta som mer resistenta (21 % nämnde dem som oberörda) tillsammans med dagliljor (11 %), även om många trädgårdsägare annars brukar rapportera motsatsen. Kanske spelar klimat, placering och angränsande planteringar in.
Vädersvårigheter och effektskillnader
Sommaren för testet bjöd på utmaningar, med mycket regn och på vissa håll färre liljebaggar än brukligt. Cirka en femtedel av deltagarna rapporterade få skadeinsekter, samtidigt som andra beskrev svårigheter att få till sprutningen i blöta och flyktiga väderlekar. Flera av deltagarna vittnade om att det var svårt att hålla sprutschemat – särskilt när man sprutar förbyggande och det ”varken ska regna eller ske i solsken”.
Några av de röda fienderna – liljebaggar på jakt efter fräscha liljor.
Resultat och erfarenheter
Svagt positiv effekt, men variation mellan trädgårdar
Sammanställningen visar en svag tendens till att besprutade liljor klarade sig något bättre än de obehandlade, oavsett om sprayningen skedde varje eller varannan vecka. Flera rapporterade att knopp och blad på behandlade växter förblev fina, medan kontrollplantor kunde bli hårt angripna. Några deltagare, som Carina Agebratt i Åkersberga Trädgårdssällskap, märkte tydligt att liljebaggarna undvek de behandlade liljorna och istället gick på de obesprutade intill:
”Det syntes tydligt att på de besprutade liljorna fanns inga liljebaggar, de valde de obesprutade intill.”
Andra, som Christina Tenselius i Nyköpings Trädgårdsförening, såg dock ingen skillnad alls, trots många liljor och stort angrepp. Variationerna var alltså tydliga – i vissa trädgårdar hjälpte Bionim markant, i andra inte alls, och enstaka gånger gick det rent av sämre för de behandlade plantorna.
Minskning av ägg och larver
Många testpersoner noterade ändå att antalet liljebaggsägg och larver verkade minska, vilket överensstämmer med vad man vet om nim-produkter. Särskilt viktigt är detta eftersom larverna ofta gör mest skada. Flera provade även Bionim mot andra insekter, exempelvis bladstekel på klematis och rosor, och fick goda resultat även där.
Nöjdhet och framtida användning
På en femgradig skala (1 = mycket nöjd, 5 = inte alls nöjd) landade snittbetyget på 2,8–2,9. Drygt hälften kunde tänka sig att använda Bionim igen, medan övriga var tveksamma eller avvaktande.
Några uttryckte oro för pollinatörers väl, men enligt Kemikalieinspektionen är Bionim inte giftigt för bin och det finns inga restriktioner för användning nära pollinatörer.
Praktiska slutsatser för fritidsodlare
Ekologiskt och miljövänligt alternativ
Sammanfattningsvis visar testresultaten att Bionim kan vara ett användbart och miljövänligt komplement i kampen mot liljebaggen, särskilt om man har mycket liljor och stora planteringar att skydda. Produkter som Bionim K är godkända för ekologisk odling och biologiskt nedbrytbara, vilket gör dem attraktiva för många fritidsodlare.
Dock är det viktigt att ha realistiska förväntningar. Effekten varierar mycket mellan olika trädgårdar och år, och väderleken påverkar både angrepp och möjligheten att behandla effektivt. Manuell bekämpning – att plocka baggar och ägg för hand – förblir fortsatt det mest effektiva skyddet, framförallt i mindre trädgårdar.
Rekommendationer till dagens odlare
- Använd Bionim förebyggande, helst var 14:e dag. Vid stora angrepp, öka till varje vecka.
- Spraya på morgonen eller kvällen – effekten minskar i starkt solljus.
- Kombinera kemiska/mekaniska metoder med manuell bekämpning för bästa resultat.
- Medlet är ofarligt för bin och biologiskt nedbrytbart.
- Finns i välsorterade trädgårdsbutiker eller via återförsäljare (08-740 26 30).
Nästa steg?
För dig som vill läsa fler tips eller delta i nya tester, håll utkik i kommande nummer av Hemträdgården eller gå med i din lokala trädgårdsförening.
Källor
Texten bygger på Eva Wiréns sammanställning i Hemträdgården 6/2004 samt fortlöpande erfarenheter från fritidsodlare och rådgivare.