Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Prunkande sommarkrukor

Att själv komponera ihop sommarkrukor är väldigt roligt. Med en eller flera sådana krukor får du mycket glädje och blomsterprakt även där utrymmet kanske inte är så stort.

Av Sylvia Svensson

Visst är det roligt att få komponera sommarkrukor, de ger ju så mycket glädje på en liten yta. För att dina krukor ska prunka hela sommaren är det några saker som det är viktigt att tänka på. Jag förklarar här med en liten bildsvit hur det går till.

Gör i ordning krukan

Krukan ska vara stor nog för att rymma ordentligt med jord så att växten inte torkar ut under varma sommardagar. Du behöver kanske ändå vattna både morgon och kväll om krukan står soligt och det är mycket varmt.

Det är viktigt att krukan har ett bottenhål, så att överflödsvatten kan rinna bort och inte står kvar i krukan och får rötterna att ruttna. Finns det inget hål så kan du ofta antingen knacka, skava med kniv eller borra ett hål, men ta det försiktigt så att krukan inte spricker.

  • Börja med att dränera krukans botten med en krukskärva över hålet/hålen och fyll sen på med ett lager lecakulor, gärna den grövre sorten. Du kan lägga ett lager kogödsel i botten och blanda med lecan.

  • Om du ska plantera höga växter i krukan, kan en gatsten eller dylikt i botten vara en lämplig förankring så den inte tippar så lätt om det kommer en vindil.

  • Använd en bra jord av hög kvalitet avsedd för krukor och urnor, någon som inte enbart innehåller torv utan även sand eller småleca, kompostjord och eventuellt lite lera. Till exempel U-jord eller Yrkesodlarjord är bra.

  • Fyll krukan med jord nästan ända upp, lämna plats bara så att växternas rötter får rum.

  • Blanda gärna in långtidsverkande gödning som räcker hela sommaren. Doseringen står att läsa på påsen. Blanda gödningen med jorden så det finns gödning i hela krukan.

  • Har du inte tillgång till den långtidsverkande gödningen så går det bra att under sommaren vattna med flytande blomsternäring. Tag gärna den högre doseringen, sommarblommor behöver mycket näring.

#Vilket sorts arrangemang vill du ha i din sommarkruka?#

Förr var det, och är till viss del fortfarande, vanligt att ha urnor och balkonglådor med blommor i starka, mättade färger och med stora kontraster. Du kan nydana ditt arrangemang genom att tänka på blad- och stjälkfärger så att de passar ihop. Titta på bilden föreställande min kruka där jag har purpurfärgade stjälkar på alla tre växterna som ingår, men själva bladformen bildar kontrasten. De behöver inte ens blomma för att vara fina.

Annars är det ofta bara en eller några få väl sammanvägda färger i mina planteringar. Det blir mycket vackert med en enda färg, ett så kallat ton-i-ton-arrangemang. Ta till exempel enbart blåa blommor i en viss nyans, men växterna sinsemellan kan vara mycket olika. Den enhetliga färgskalan gör ändå det hela harmoniskt.

Visst kan jag också göra planteringar som är mera vilda än tama, men jag gör det med färger som verkligen passar ihop och där färgnyanserna inte krockar med varandra!

#Krukans placering#

Tänk på hur krukarrangemanget skall placeras. En skuggig växtplats brukar få mörka blommor att "försvinna", så ljusare blommor är mer fördelaktiga på ett sådant ställe. Växterna bör också vara skuggtåliga, som flitiga lisor, fuchsior och sommarbegonior.

Skall krukan kunna ses från olika håll bör de högsta växterna sättas i mitten. I övrigt strävar du efter en växtplacering som har lite symmetri och som gör sig i olika betraktelsevinklar.

Skall arrangemanget stå intill en vägg eller dylikt, alltså ses från ett håll, placeras de högsta växterna i bakkanten. Och tänk i "färdig höjd", alltså när växterna hunnit växa till sig och har nått sin maxhöjd.

Så här planterar du sommararrangemang i kruka

Vid planteringen bör du pilla bort det översta jordlagret från växten när du tagit loss den ur krukan. Den jorden innehåller inte mycket kraft efter det att den stått för drivning under en tid hos odlaren och behöver bytas ut.

Om växten har stått länge i sin kruka, brukar rötterna bilda ett så kallat rotsnurr. Lös upp snurret försiktigt så att rötterna kan växa åt olika håll eller gör några snitt i det om det annars inte går att lossa.

Plantera växter så att de väver in sig i varandra och bildar en överväldigande prakt under sommaren. Den kruka som kan se lite gles ut just när du planterat den på våren blir helt översållad av blommor och blad redan inom några veckor och prunkar som bäst på högsommaren och under hösten.

Växter som skall välla över krukkanten kan med fördel vinklas ut vid planteringen så att de får en skjuts i rätt riktning redan från början.

Arrangera gärna växterna ovanpå jorden först, kolla hur det ser ut och flytta på dem tills du är nöjd. Gräv ett hål till jordklumparna och fyll jord i mellanrummen. Packa jorden försiktigt med spretiga fingrar så den inte sjunker ihop med detsamma. Jorden sjunker ändå ihop något under sommaren, så krukan kan eventuellt behöva fyllas på med jord senare.

#Vattna ordentligt!#

När krukan är färdigplanterad, vattna i ett par, tre omgångar. Ge en rejäl rotblöta alltså! Låt sedan krukan stå ett bra tag innan nästa vattning.

#Skydda och avhärda dina växter#

Tänk på att om det är risk för frostnätter bör du skydda dina växter. Ta in krukan under tak om det går och täck med fiberduk eller tidningspapper. Bäst är ändå om du kan lyfta in krukan under natten.

Att avhärda dina växter innan du ställer ut dem på allvar är viktigt. Avhärda betyder att du under ca en veckas tid ställer ut plantorna under varma dagar, dock inte i direkt sol, för att vänja dem vid utomhustemperaturen och sen tar in dem under natten igen.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB