Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Pelargoner

Pelargonen – färgstarkt kulturarv och sommarlycka

Vem har inte haft pelargoner, åtminstone i föräldrahemmet! Mormors glasveranda är ju något helt otänkbart utan en rad glatt blommande pelargoner, liksom gamla torp och hus på landet utan en samling Mårbacka-pelargoner bakom spetsgardinerna. Detta är växten som verkligen förknippas med sommar, nostalgi och svensk landsbygd.

Historik och ursprung

Pelargonen har en lång och fascinerande historia i Sverige. Från början var det framförallt slott och herrgårdar som i sina orangerier kunde övervintra de första pelargonerna i början på 1800-talet. De var då exklusiva prydnadsväxter för adel och överklass, men infördes successivt i det svenska folkhemmet och vann bred spridning först under 1900-talet – då blev den en självklar syn i var mans fönster.

Ursprungligen kommer pelargoner från savannernas södra Afrika, anpassade till ett klimat med torra, ljusa vintrar och varma somrar samt perioder av torka. Detta förklarar varför de har saftigt bladverk och kraftiga rötter som lagrar vatten, och varför den svenska vintervilan passar dem så bra. Idag ingår pelargonen i släktet Pelargonium med cirka 250 arter i familjen Geraniaceae, näveväxterna. Tidigare benämndes även pelargoner som Geranium, vilket kan vålla förväxling – läs gärna mer om detta i min artikel om namnskicket.

Med tiden har pelargonen utvecklats till en av våra mest älskade och lättodlade krukväxter. Trender kommer och går, men det stora intresset består: allt fler samlar, byter sticklingar och fördjupar sig i denna variationsrika art.

Sortiment och variation

Idag finns det ett imponerande urval av pelargoner, både i färg och form. De allra flesta som säljs är förädlade sortgrupper, men även de ursprungliga vilda arterna finns hos samlare och specialodlare. Intresset ökar hela tiden, och antalet nyskapade sorter växer varje år. Det finns också flera entusiastföreningar som samlar ”pelargonister”.

De viktigaste huvudgrupperna är:

  • Zonalpelargoner – det vi vanligtvis kallar "vanliga" pelargoner. Här finns otaliga färger och blomformer.
  • Häng- eller murgrönspelargoner – populära ampelsorter, ofta använda utomhus i amplar, balkonglådor eller urnor.
  • Engelska- eller ädelpelargoner – mycket uppskattade för sina stora, ofta tvåfärgade blommor. I England kallas de regal- eller showpelargoner.
  • Änglapelargoner – pensépelargoner med violliknande blommor i mindre format.
  • Unikpelargoner – mindre blommor, ofta med dekorativt och aromatiskt bladverk.
  • Doftpelargoner – blad med kryddiga eller fruktiga dofter (exempelvis citron eller choklad). Många spännande sorter, men här råder viss namnförbistring och ihopblandning.
  • Vildväxande arter – buskar, halvbuskar, suckulenter eller örter. Ofta förekommande i botaniska samlingar eller hos ivriga entusiaster.

Vill du veta mer om utbudet och årets spännande sortnamn, spana in Årets pelargon hos Odla.nu.

Förökning och sticklingar

Pelargoner är mycket enkla att både fröså och föröka med sticklingar – där sticklingsbyten och delningar av gamla släktplantor är en kär svensk tradition. Börja fröså tidigt på året, gärna redan i januari eller februari, för blomning till sommaren. Blötlägg gärna fröet innan sådd för snabbare groning, placera i miniväxthus med undervärme (20–22 °C). När plantorna grott krävs mycket ljus (gärna extrabelysning) och sval rumstemperatur.

Sticklingsförökning är extra populärt, särskilt om man vill bevara en särskild sort eller förnya en gammal planta. Ta sticklingar på 6–7 cm, ta bort knoppar och nedre blad, och stick direkt i sandblandad jord eller rota i vatten – särskilt effektivt för vanliga zonaler. Utförliga steg-för-steg-tips för förökning hittar du här!

Pelargonsticklingar – så lyckas du

  • Använd ett rent och vasst snitt, helst under ett bladfäste.
  • Ta bort alla blommor och knoppar på sticklingen.
  • Stick ner i fuktig sandblandad jord eller placera i vatten tills rötter syns.
  • Plantera sticklingen i en mindre kruka när rötter har bildats.

Skötsel, placering och blomning

Pelargoner har bred användning: som färgsprakande krukväxt inne, ute på balkong eller i rabatt, i ampel eller urna. För att blomma rikligt vill pelargonerna ha väldränerad, näringsrik jord, vindskydd, mycket sol och lagom vatten. Låt jorden torka upp mellan vattningarna – pelargonerna vill absolut inte stå "med fötterna i vatten".

Under sommaren uppskattar de regelbunden näring och helst en långtidsverkande gödsel i jorden. Var dock sparsam med kväve, annars får du fler blad än blommor.

Som dekoration fungerar pelargoner även till snittblommor eller som festliga tårtdekorationer, och vissa blad (särskilt från doftpelargoner) kan till och med användas som krydda i bakverk!

Vintervila och återstart

För att klara vintern behöver pelargonen vila svalt (10–15 °C) och ljust. Ta in dem innan första nattfrosten! Vattna dem mycket sparsamt, så att rötterna inte ruttnar men bladen inte skrumpnar. I februari eller mars väcks plantorna till liv igen, beskärs hårt och planteras om i ny, näringsrik jord. Snart är blomcykeln i gång på nytt.

Sjukdomar och problem

Generellt är pelargoner rätt friska, men vissa problem kan uppstå, särskilt för sticklingar och unga plantor. Bladlöss, vita flygare och trips kan ibland angripa, liksom sjukdomar som rot- eller rothalsskador, gråmögel och pelargonrost. Angripna blad bör tas bort, och luftfuktigheten hållas låg. I allvarligare fall, särskilt vid vissnesjuka, måste man kasta alla infekterade växter.

Pelargonen som kulturarv – då, nu och i framtiden

Pelargonen är mycket mer än bara en blomma i fönstret – den är ett levande kulturarv och ett tydligt exempel på svensk odlingsglädje, där sticklingar färdats mellan generationer och hem. Intresset för samling, sortbredd och nyheter växer för varje år. Många ser pelargonen som folkhemmets och mormorsblommans symbol – men den är lika aktuell för moderna odlingstrender med uterum, uterabatter, urbana fönsterbrädor och nygamla varianter. Vill du upptäcka ännu fler skönheter, se bilder och sortnamn – inspireras av sorterna på Odla.nu.

Med sin glädje och blomrikedom är pelargonen fortfarande, och lär förbli, sommarens färgstarkaste älsklingsväxt!


Tips! Glöm inte att läsa Föröka din pelargon! och artikeln om namnskicket om du vill fördjupa dig, hitta rätt namn, och bli en ännu lyckligare pelargonist.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB