Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Pelargon och Alströmeria

Månadens blommor i maj, Pelargon och Alströmeria

Pelargon
En alltid lika aktuell blomma vid den här tiden på året är pelargonen. Pelargonens romantiska, men ändå moderna charm, faller många i smaken och dess plats i det svenska hemmet är given.

Det vetenskapliga namnet Pelargonium härstammar från det grekiska ordet för stork, pelargos, och syftar på växtens frukter med storknäbbsliknande spröt.

I naturligt tillstånd, framförallt i Sydafrika, växer pelargonen som en buske. De sorter som vi har i våra hem är ett resultat av flera års förädling och hålls betydligt mer tuktade.

För att pelargonen ska trivas ska den placeras varmt och soligt samt ha gott om plats. Den kan som bekant användas både som krukväxt inomhus och ute i rabatter och urnor.

Sommartid dricker pelargonen mycket vatten, och dess tillväxt och blomning kan hämmas av torka, men det är ändå en växt som klarar torka bra.

Genom att avlägsna vissna blommor och blad kontinuerligt får man en pelargon som blommar länge.

På vintern vilar pelargonen och mår bäst om den förvaras i temperaturer mellan 8 och 12°C. Sent på vintern eller tidigt på våren beskär och omplanterar man sina pelargoner, och inte långt därefter börjar de växa igen, och man kan se fram emot ännu en säsong med sina älskade pelargoner.

Alströmeria
En blomma som förtjänar mer uppmärksamhet, är alströmerian. En snittblomma som passar till fest såväl som till vardag. En bukett med alströmeria piggar upp både hem och sinne.

Alströmerian har fått sitt namn efter Claes Alströmer, son till Jonas Alströmer och elev till Linné. Det var Claes Alströmer som skickade frön av alströmerian till Sverige och som alltså såg till att blomman nådde vårt land.

Den ursprungliga vilda arten, som växer naturligt i kyliga bergsområden i Sydamerika, är mindre än de hybrider som vi använder som snittblommor idag. De flesta hybriderna utvecklades till en början i England, och senare i Holland.

Import sker från alla stora snittblomsproducerande länder, en liten del produceras också i Sverige. Blomman finns tillgänglig i handeln under hela året.

Tack vare sin goda hållbarhet passar alströmerian bra i arrangemang av olika slag, t.ex. studentbuketten, som ofta får hänga runt halsen i flera timmar innan blommorna kommer i vatten.

Du hittar alströmerian i alla tänkbara färger; gul, orange, röd, rosa, rödviolett, vit, krämfärgad, fläckig, flerfärgad. Alströmerian fungerar bra tillsammans med andra blommor i buketter eller som enda blomma i större fång. Om alströmerian används som enda blomma är det vackert att blanda flera olika färger i samma bukett.

Ge alltid stjälkarna ett diagonalt snitt och se till att inga bladdelar kommer i vattnet. Eftersom bladen vissnar före blommorna kan de med fördel tas bort innan blommorna används i arrangemang. Vattnet ska bytas ofta och vissnade blommor ska nypas bort så att de nya knopparna slår ut.

Ett annorlunda, men enkelt arrangemang kan man göra själv genom att sticka blommor i ett vattendraget oasisblock. Skär av stjälken strax nedanför blomman och stick i blocket så att det blir helt täckt. Ställ dekorationen på ett fat så att inte vatten rinner ut på duken eller bordet.



Vackra, skira rosa pelargoner, här i vanliga, väl använda terracotta-krukor, placerade på en bricka.


Alströmeria istuckna i oasisblock som skurits till formen av en kub. Till denna kub har femton oasisblock använts.
Foto: Blomsterfrämjandet

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB