Odla så in i baljan!
Text och bild Låtta Skogh
Jag vill vara nära mina växter och sitter gärna under äppelträdet när jag äter mina frukostflingor eller ligger i gräset när jag läser tidningen. Men jag vill ha växterna nära även när jag äter vid trädgårdsbordet eller läser i solstolen. Och när det är för kallt för att sitta ute vill jag ha nyputsade fönster och känna att växterna är nära också när jag är inne i huset.
Den del av min lilla trädgård som ligger närmast huset är täckt av ett trädäck. Det är skönt att ha ett golv som torkar fort, så att man kan gå ut utan att bli blöt om fötterna även när resten av trädgården är våt av dagg eller regn. Men ett trädäck är i sig själv ganska ogrönt.
De första somrarna hängde jag balkonglådor med olika slags plantor på planken som avgränsar trädäcket in mot grannarna. Jag har provat surfinor, luktärtor, tomater och lavendel. Men till slut tröttnde jag på att pyssla med lådorna.Växter i små kärl som rymmer lite jord blir så osjälvständiga och krävande och måste vattnas stup i kvarten.
Nu har jag I stället planterat tåliga växter i rejäla murbruksbaljor som jag ställt intill huset. Jag började förra hösten. Jag gjorde många små hål I botten på två avlånga baljor med hjälp av en syl. Sedan fyllde jag baljorna med jord och planterade förvildade hallonskott som jag ryckt upp ur rabatten. Jag var nyfiken på om hallonskotten skulle klara sig. Det gjorde de, och nu bär de bär.
Jag tycker att hallon är en väldigt trevlig växt. Den har rykte om sig att vara ful och risig, men jag gillar att den får sina fina ljusgröna blad tidigt på våren och att den ger goda bär som mognar successivt under en stor del av sommaren och hösten. Dessutom är det en tålig växt som hör naturligt hemma i Sverige.
I år har jag lagt till två runda baljor. I den ena växer två olika sorters amerikanska blåbär. De har i och för sig knappt givit några bär alls i år, men nu börjar bladen skifta i vackert rött, och buskarna ger ett skönt vindskydd när det blåser från sydväst. I den sista baljan växer fyra sorters prydnadsgräs samt ljung i tre färger.
Sammantaget gör växterna i baljorna att trädäcket känns mera grönt, frodigt, inrett och inbjudande än tidigare. Att jag planterat just i murbruksbaljor beror på att de är stora, billiga och tåliga. Många snygga utekrukor riskerar att frysa sönder under vintern om man inte flyttar dem till något frostfritt ställe, och jag hade ingen lust att konka omkring på jättetunga krukor varje vår och höst.
Baljorna är inte särskilt snygga, men jag tycker inte att det gör så mycket. Växterna trivs, och kommer nära. Det är allt jag begär.
Hösthälsningar från Låtta