Odla grönt inomhus!
Av Sylvia Svensson
Det går att odla vissa kryddväxter och grönsaker inomhus på fönsterbrädan, särskilt om du skaffar en växtbelysning som belyser plantorna så att de får tillräckligt mycket ljus.
Det viktiga ljuset
Det som ofta är avgörande om odlingen lyckas eller inte är just ljuset. I mörker blir växterna tunna och taniga, de får ingen kraft att växa och blir inte till glädje för någon. Om du däremot ger växterna rejält med ljus, kommer de att bli till fina plantor som så småningom går att skörda.
Numera finns det finns många sorters växtbelysning och odlingsarrangemang att köpa, allt från kompletta, avancerade hydro-odlingar till enkla lysrör på en ramp över plantorna. Dessa går att ställa till passande ”dagslängd” med hjälp av timern, så du slipper tända och släcka. En lagom tid är 14 timmar under dagtid. Även växterna behöver ”sova” på natten.
#Vatten och näring#
Naturligtvis ska plantorna även ha bra jord och näring. Satsa gärna på en ekologisk jord för inomhusodling om du ska odla ätliga saker. Ska du bara odla till lyst, passar även vanlig blomjord bra.
Näring finns i många sorter, allt ifrån i form näringstabletter och flytande, ekologisk grönsaksnäring till olika, växtspecifika näringar som tomatnäring. Fast allt som oftast behövs inte någon specialnäring, utan det går bra med en enkel allroundnäring för gröna växter. Det är dock bra om näringen är ekologisk om du tänker äta det du odlar.
#Ge växterna värme#
Skulle det vara dragigt och kallt på fönsterbrädan, finns det även värmemattor att köpa. Fast om man använder en bra växtbelysning kan odlingen placeras på ett bord lite längre in, utan att ljusmängden blir för liten.
#Ta in chilin och paprikan inför vintern!#
Har du en vacker paprika- eller chiliplanta i kruka ute, ta för all del in den eller dem inför vintern och ge extraljus! Håll chili- eller paprikaplantan lagom fuktig och duscha den då och då. Håll även ett öga på eventuell ohyra som kanske följde med in. Väl inne i värmen kommer många av frukterna att hinna mogna och du får ännu mer glädje av din planta.
Vissa sorter kan till och med sparas över vintern och klippas ner på våren när du byter jord till dem. Då går de en ny säsong till mötes och du får tidigare skörd och en ännu större och finare planta.
#Hur göra med tomatampeln, då?#
Har du en lagom stor tomatampel med omogna tomater som inte vill mogna ute i kylan, kanske du har ett soligt fönster som du kan hänga ampeln i. Fast håll ett vakande öga här också så att du inte får oönskade fripassagerare med in!
Det ska bli härligt att kunna skörda sin egen plocksallat eller sina egna, färska kryddor direkt från fönsterodlingen!