Odla din egen chilipeppar
Odla egen chilipeppar – steg för steg till lyckad skörd
Text och foto: Mats Pettersson. Illustrationer: Britt Marie Pettersson.
Att odla chili är både enkelt och otroligt givande. Här får ni några uppdaterade och tydliga tips på hur ni lyckas – så ni kan skörda redan i sommar!
Välj rätt fröer
Börja med att skaffa frön från chilisorter du tycker om – det går utmärkt att använda färska eller torkade frukter från mataffären. Pilla ut fröerna, låt dem torka luftigt i några dagar. Vill du odla mer ovanliga och starkare sorter, är det värt att beställa fröer från specialbutiker eller byta med andra odlare.
Chilipeppar finns i många olika färger, former och styrka. I butik hittar du oftast mildare sorter, men det finns allt från milda till extremt starka sorter (se gärna bilder på Grenadan Scotch Bonnet (Capsicum chinense), Fluorescent eller Peru Yellow).
Sådd och förodling
Sätt igång redan i slutet av januari eller i februari för att hinna skörda samma sommar. Använd små plastkrukor (ca 5x5 cm) fyllda med såjord, som är näringsfattig och snäll mot späda rötter. Lägg 2–3 fröer per kruka, ca 0,5–1 cm djupt.
Ställ krukorna i ett minidrivhus på en varm plats (gärna 20–25°C), och håll jorden jämnt fuktig men inte blöt – fröerna gror oftast inom ett par veckor.
Så snart små plantor tittar upp är det viktigt med gott om ljus. Placera dem i ett ljust fönster, gärna ovanför ett element. Komplettera gärna med växtbelysning för bästa resultat, speciellt under årets mörka period. Då växer plantorna kraftigt och blir knubbiga.
Jorden vi använder är helt vanlig såjord, det har fungerat utmärkt för oss.
Omplantering och vidareodling
När plantorna är ca 15 cm höga är det dags att plantera om i större krukor (ungefär 10 cm i diameter). Glöm inte att kontrollera att rötterna är välutvecklade först – de brukar sticka ut genom hålet i botten. Undvik att sätta dem direkt i för stora krukor, då det kan hindra tillväxten.
När plantorna sedan vuxit till 25–30 cm, är det dags för nästa omplantering, denna gång till en ordentligt djup kruka (30–40 cm i diameter). En planta per kruka är bäst för utvecklingen, men på grund av platsbrist kan man ibland ha flera i samma kruka.
Notera att olika chilipepparsorter varierar mycket i storlek – vissa blir 30–50 cm, medan andra sorter som Capsicum baccatum kan bli över metern.
Det är viktigt att krukorna är djupa, så att rötterna kan bära upp både planta och frukt när det blir dags!
Gödning
I mitten av maj börjar vi ge gödning – vi använder vanlig tomatnäring och ökar dosen allt eftersom plantorna växer och sätter blommor. Börja försiktigt, för mycket näring för tidigt kan bränna rötterna.
Ungefär samtidigt brukar de första blommorna komma.
Utflyttning och härdning
I maj eller juni är det dags att försiktigt vänja plantorna vid utomhusliv. Ta ut dem några timmar i taget första veckan, i skuggan och skyddat från vind. Solen kan annars ge brännskador på bladen!
Ett fibernät ger bra skydd både mot sol och vinden.
När värmen stabiliserat sig kan plantorna stå ute hela dygnet på exempelvis balkong eller uteplats. Snart kommer humlor och pollinerar blommorna – annars kan du själv hjälpa till genom att försiktigt peta på blommorna med fingret.
Vattning
Under varma sommardagar behöver chiliplantor mycket vatten – ibland både morgon och kväll vid fina somrar. Låt dock aldrig rötterna stå i vatten! Jorden ska hållas ordentligt fuktig, men plantan vill inte bli "dränkt".
Ohyra och bekämpning
Bladlöss gillar chiliblad. Använd en enkel såplösning (t ex några droppar grönsåpa i vatten) för att hålla dem borta – det fungerar utmärkt.
Larver och andra inkräktare kan du plocka bort för hand när du hittar dem.
Skörd och förvaring
Vi väntar så länge som möjligt med att skörda – smaken och styrkan är allra bäst när frukterna är helt mogna. Du kan skörda även gröna chilis, men styrkan och smaken ökar rejält om du har tålamod!
Använd chilin färsk, eller torka, frys in och gör egna såser, chutney eller gelé. Möjligheterna är många och bara fantasin sätter gränser.
Lycka till med odlandet önskar Mats!
Vill du se fler chili-sorter eller inspirerande bilder? Kika på Grenadan Scotch Bonnet, Capsicum baccatum, Fluorescent och Peru Yellow.
Har du frågor eller vill dela egna erfarenheter – tveka inte att skicka ett e-post till habanero@home.se.
Välkommen till en het och färgstark skörd!