Odla bladgrönt i pallkrage
Sätt i gång att odla i pallkrage!
Tänk att kragar som från början var tänkta att hålla ordning på träpallar i transportindustrin nu används flitigt i våra trädgårdar. Att odla i pallkrage är ett enkelt och effektivt sätt att skapa en snabb och produktiv odling, perfekt för dig som vill ha full kontroll över jord och växter – oavsett om du har stor eller liten yta att arbeta med. Många sorter trivs utmärkt i pallkrage, men särskilt bladväxter är tacksamma eftersom de ger snabb skörd och kan plockas kontinuerligt under hela sommaren. Dessutom kommer det nya, spännande sorter med varje säsong som gör din salladsskål extra färgsprakande och god ända in på hösten.
Skapa ditt odlingsområde
Pallkragar finns att köpa nya i de flesta byggvaruhus, men det går också alldeles utmärkt att hitta begagnade via bygg- och emballagefirmor. Träet i pallkragar är oftast obehandlat, vilket är fördelaktigt för odlingen, men det innebär att de inte håller i all evighet. Om du linoljar insidan kan du dock förlänga livslängden betydligt. Placera kragarna på en solig plats, gärna nära hus, altan eller entré så att accessen blir enkel och grönskan ger ett härligt blickfång.
Förberedelse av jorden
Börja med att täcka botten på din pallkrage med markväv som får gå upp en bit längs insidan och häftas fast. Detta hindrar ogräs från att ta sig in underifrån. En pallkrage rymmer ungefär 200 liter jord, så det brukar räcka med en säck planteringsjord och en lika stor mängd komposterad naturgödsel, som stall- eller kogödsel, för att få en näringsrik och porös jord. Vill du ge växterna en extra skjuts kan du även lägga till gräsklipp som långsamverkande näring. Om du vill odla rotfrukter eller öka jorddjupet – stapla två kragar på höjden.
Tidig start i pallkragen
En av de stora fördelarna med pallkrage är att jorden snabbt blir varmare på våren, vilket gör att du kan sätta igång med sådden tidigare än i friland. Läs alltid odlingsanvisningen på fröpåsarna för varje sort, men våga gärna börja så lite tidigare i pallkragen än du hade gjort i ett vanligt grönsaksland. Jämna till jordytan, rita upp fåror med handen och strö ut fröna – det är både enkelt och flexibelt! Det går lika bra att så i raka rader, ringar eller på bredfront om du vill skapa en tät, dekorativ matta av bladgrönt. Stack inte ner fröna för djupt – sådjup står på varje fröpåse, så följ rekommendationerna för bästa grobarhet.
Bladgrönt behöver sällan gallras hårt eftersom du ändå skördar bladen efterhand. Se bara till att plantorna inte står så trångt att de hämmar varandras tillväxt, men gärna tätt nog för att dämpa ogräsets chans att etablera sig. Då får du en god skörd och en fin, frodig odling.
Skötsel och skörd
Under säsongen är bladväxter ganska anspråkslösa – de trivs bäst med jämn tillgång på vatten och lagom mycket näring. Näringen du arbetat in från början räcker oftast till den första skörden. Därefter är det bra att stödgödsla, till exempel med flytande näring vid vattning eller genom att lägga på ett tunt lager färskt gräsklipp då och då.
När du skördar, skär eller klipp av bladen några centimeter ovanför marken. Låt plantan stå kvar, så växer det snart ut nya blad för ytterligare en eller flera skördar under säsongen. På detta sätt får du maximal utdelning med minimalt arbete!
När odlingssäsongen är över mår jorden bra av att täckas med löv, halm eller annat komposterbart växtmaterial. Detta förbättrar jordstrukturen och tillför långsiktigt näring. Till nästa år gräver du bara ner nytt gödsel och eventuellt lite extra jord innan du sår igen.
Gör fint runtomkring din pallkrage
Bestäm själv hur mycket arbete du vill lägga ner på miljön runt lådorna. Om du satsar på gräs mellan pallkragarna – se till att gångarna blir tillräckligt breda för gräsklipparen. Eller välj material som marktegel, grus, flis, kullersten eller trätrall för att sätta din egen prägel och skapa praktiska och vackra gångar mellan odlingarna.
Handla dina fröer hos Odla.nu
Utbudet av bladgrönt är enormt och nya spännande sorter tillkommer varje år. På Odla.nu hittar du ett stort sortiment av bra, lättodlade sorter för pallkrageodling. Här kan du se bilder och inspiration för säsongens bästa sorter och hitta pålitliga fröleverantörer och råd inför din odling.
Om du läser den här artikeln när särskilda erbjudanden eller kampanjer inte är aktuella, kika gärna tillbaka nästa säsong eller anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att alltid få senaste nytt om våra kampanjer och nyheter.
Fina sorter att odla i pallkrage
- Bladsallat ‘Kale Fizz’: En matig och god sallatsnyhet med skörd från juni till oktober.
- Asiatisk kål ‘Choy Sum’: Skörda blad och blommor efter hand och få skörd flera gånger från samma planta.
- Japansk bladspenat ‘Te-suto’ F1: Mångsidiga och läckra blad, perfekt till wok eller sallad.
- Mizuna ‘Purple’: Sågtandade vackra blad som inleder med purpurton och övergår till djupare röd när plantan mognar.
- Pak Choi ’Colour & Crunch’ F1: Krispiga asiatiska blad i varierande gröna till nästan svarta nyanser.
- Rucola ‘Tirizia’: Snabbväxande och smakrik sort med distinkta sågtandade blad.
Lycka till med sådden, och hör gärna av dig om du har frågor! Kontakta gärna Katarina på katarina@odla.nu.
Pallkrageodling – enkelt, flexibelt och givande
Pallkrageodling är ett flexibelt och populärt sätt att skapa en lättskött, produktiv och ogräsfri odlingsyta. Det passar utmärkt för grönsaker, örter och blommor – särskilt bladgrönt som sallat, rucola, spenat, mizuna och pak choi. Med pallkrage får du:
- God kontroll på jord, näring och vatten.
- Möjlighet att starta odlingssäsongen extra tidigt.
- En upphöjd, bekväm arbetsställning.
- Enkel skötsel och möjlighet till kontinuerlig skörd.
- Minimalt med ogräs.
Kom ihåg att anpassa mängden jord och antal kragar efter vad du vill odla – och experimentera gärna med olika sorter och kombinationer. För tips, inspiration och kvalitetsfröer, se utbud och guider på Odla.nu.
Njut av din egen hemodlade sallad – och tveka inte att testa nya sorter och smaker varje säsong!