Nektarrika växter
Nektarrika växter till fjärilar och bin
Naturskyddsföreningen driver en kampanj som syftar till att skapa mer natur där vi bor. Det är i närmiljön våra barn får sin första kontakt med naturen och artrikedom, men idag ökar asfalt, p-platser och tomma ytor mellan husen istället för blommande gröna områden. Vill du läsa mer om varför grönskan är viktig, se gärna Naturskyddsföreningens hemsida.
Vi kan alla göra skillnad i vår egen närmiljö, till exempel genom att gynna de hotade fjärilarna och bina. Minskningen av dessa viktiga pollinatörer beror främst på intensiv markanvändning och bekämpningsmedel inom jord- och skogsbruk. Genom att plantera särskilt nektarrika växter, både i trädgården och på balkongen, och samarbeta inom bostadsområden, samfälligheter och hembygdsföreningar, kan vi skapa miljöer där fjärilar och bin trivs och får mat under hela säsongen.
Skapa en fjärilsrestaurang och fjärilsträdgård
En rabatt, äng eller kruka med många olika nektarrika växter – en så kallad "fjärilsrestaurang" – lockar till sig förbiflygande fjärilar, t.ex. pärlemorfjäril, rapsfjäril, tistelfjäril, amiral, nässelfjäril, påfågelsöga, citronfjäril och kålfjäril, som med sina känsliga doftorgan snabbt känner av var det finns mat att hämta. För att de ska stanna hela säsongen och kunna fortplanta sig, behövs även värdväxter för fjärilarnas larver.
Ett sätt att ta reda på vilka värdväxter som behövs är att först observera vilka fjärilar som redan finns lokalt och sedan undersöka vilken växt deras larver lever på. På så sätt kan fjärilarna både lägga ägg och fullfölja sitt livscykel i din trädgård. Det är fascinerande att följa de olika stadierna: ägg, larv, puppa och den färdigutvecklade fjärilen.
Glöm inte att låta en lite ostädad, undanskymd hörna med nässlor och tistlar vara kvar i trädgården – dessa är mycket viktiga som värdväxter för många larver, bland annat nässelfjäril och påfågelsöga.
Blomning hela säsongen
När du väljer växter är det viktigt att ha sådana med olika blomningstider. Fjärilar som övervintrat behöver tidig näring på våren, och sensommarblommor ger de nya generationerna energi inför höst och vinter.
Särskilt nektarrika växter
Välj gärna bland dessa särskilt nektarrika arter när du planerar din blandning – många är också vackra och tacksamma inslag i alla trädgårdar. Nedan finner du både klassiker och tips på lite ovanligare, speciellt uppskattade av fjärilar och bin:
- Aubrieta
- Kärleksörter av olika slag
- Prästkrage (både tidig- och senblommande)
- Åkervädd, Scabiosa
- Rödklint
- Hamp- och rosenflockel
- Stäppsalvia
- Rosenstav
- Honungsfacelia
- Gurkört
- Gulmåra
- Fackelblomster
- Luktviol
- Syrenbuddleja (Buddleja davidii)
- Sommarbuddleja (Buddleja alternifolia)
- Bolltistel
- Kardvädd
- Ulltistel
- Vägtistel
- Kvastfibbla
- Gråfibbla
- Ålandsrot
- Strålöga
- Röd solhatt
- Rudbeckia
- Jätteverbena
- Bollbuske
- Sälg (extra viktig under våren)
Många kryddörter är också populära, till exempel:
- Backtimjan
- Kungsmynta
- Isop
- Lavendel
Vill du fördjupa dig finns ännu fler växter listade här.
Praktiska tips för att hjälpa fjärilar och bin
- Låt en del av trädgården vara lite vild med till exempel nässlor, tistlar och höga gräs.
- Plantera växter i olika grupper och höjder, vilket skapar skydd och variation i miljön.
- Täck hela säsongen: satsa på blomning från tidig vår till sen höst.
- Bygg insektshotell och ställ ut ett fågelbad; det hjälper många nyttiga insekter och gör trädgården mer levande.
- Undvik kemiska bekämpningsmedel och välj ekologiska alternativ.
Exempel på fjärilar du kan locka till trädgården
- Pärlemorfjäril
- Rapsfjäril
- Tistelfjäril
- Nässelfjäril
- Påfågelsöga
- Citronfjäril
- Kålfjäril
- Amiralfjäril
Bilder
Sammanfattning
Att satsa på nektarrika växter och inbjudande, mångsidiga trädgårdsmiljöer är en liten insats som gör stor skillnad för fjärilar, bin och sammanhanget vi alla delar.