Nässlor
Sammanfattning av boken och ämnet: Nässlor – användbara till mycket mer än nässelsoppa
Titel: Nässlor - användbara till mycket mer än nässelsoppa
Författare: Astrid Uddeholt
Utgivningsår: 2006
Förlag: Uddeholts Förlag
ISBN: 91-971815-3-6
Om brännässlan och dess mångsidighet
Brännässlan (Urtica dioica) är utan tvekan en av Sveriges mest användbara vilda växter. Just nu bjuder naturen på späda, näringsrika nässlor, perfekt att skörda för matlagning och annat. Astrid Uddeholts bok, Nässlor - användbara till mycket mer än nässelsoppa, är en lättläst och praktisk guide som visar att nässlan kan användas till långt mer än den klassiska nässelsoppan.
Hur och varför använda nässlor?
Boken ger svar på vanliga frågor kring nässlans egenskaper:
- Varför bränns nässlan?
- Hur skyddar man sig vid plockning?
- Hur tar man tillvara nässlans näringsrika innehåll?
Med handskar och några enkla knep kan alla tryggt plocka de späda bladen tidigt på våren, när mängden vitaminer (bl.a. C-vitamin), järn, kalcium och protein är som störst.
Traditionella användningsområden
Nässlan har länge haft en viktig roll i folkmedicinen och användes förr i behandlingar mot reumatism och värk. Uddeholt beskriver hur utvärtes behandling kunde lindra smärta — men också nässlans rykte som blodrenande ört och ett stärkande tillskott för att motverka järnbrist, samt dess användning för hårvård och näringstillskott till trädgårdens växter.
Nässlans roll inom hantverk och textil
Visste du att nässelfibrer kan bearbetas och spinnas till tyg precis som lin? Boken tar upp hur denna slitstarka fiber historiskt använts till textilt hantverk och hur även nybörjare kan prova på att skapa egna nässelsnören och tyg.
Nässlor i köket
Bokens praktiska del innehåller 33 recept och inspirerar till att använda nässlor i:
- Bröd
- Pajer
- Såser
- Pasta
- Soppor
- Alternativ till spenat i många maträtter
Vill du prova något nytt? I artikeln Gör en nässelpaj! finns fler innovativa idéer för hur du kan tillaga och använda nässlor i vardagsmaten.
Tips för skörd, förvaring och torkning
Med råd om skörd, hantering och torkning får du praktiska tips på hur du bäst tar vara på nässlor för att kunna njuta av dem hela året.
Ekologisk odling och hushållsnytta
Nässelvatten som gödsel
För dig som odlar lyfter boken fram nässlan som ekologiskt gödselmedel. Gör eget näringsrikt nässelvatten och stärk dina växter på ett naturligt sätt.
Köp och tillgänglighet
Boken finns sällan i bokhandeln men kan beställas via bland annat Slöjdmagasinet.
Slutsats
Nässlor är en oumbärlig del av det svenska naturens skafferi. Astrid Uddeholts bok Nässlor - användbara till mycket mer än nässelsoppa gör det enkelt och inspirerande att ta tillvara denna näringsrika, mångsidiga och miljövänliga växt i vardagen – i köket, som huskur, eller i trädgården.