Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lyckas med luktärter

Luktärter är mångas favoriter för deras underbara doft och för att det blir så vackra, gracila blomsterarrangemang i vas av dem.

Man minns mormors underbara luktärtsberså från barndomens somrar och alla de yviga, ljuva buketterna man fick lov att plocka med sig där. Mormor hade bara enkla, småblommiga gamla sorter och pastellfärgade och mörklila, s.k. Grandiflora-sorter, men aahhh så ljuvligt doftande!

Men tyvärr har många av de nyare hybrider nästan förlorat sin doft när förädlarna har strävat efter allt större blommor och rikare blomning. Fram till för cirka 10 år sedan ville alla bara ha de nya, storblommiga s.k. Spencer-sorterna som inte doftar särskilt mycket. Nu har trenden vänt och lyckligtvis har ändå många av de gamla, doftande sorterna räddats kvar av entusiaster och är åter starkt på frammarsch.

Det finns många sätt att så luktärter. 
I England, luktärternas förlovade land, där de t.o.m. har det över 100-åriga sällskapet The National Sweet Pea Society, är intresset extra stort och många av sorterna kommer därifrån.

Där brukar de i de varmare delarna av landet direktså luktärter redan på hösten, alternativt så dem i kallbänk, men detta är inte så tillämpligt hos oss med tanke på våra kalla och blöta vintrar.

Men de andra metoderna som de använder i de kyligare delarna av öriket låter också spännande och man kan ju parallellt pröva på olika sätt med några frön. Jag har försökt "översätta" metoderna till svenska förhållanden.

Metod 1, tidig direktsådd
Bor du i zon 1-2, kan du kanske pröva på extra tidig direktsådd, redan i början till slutet av april, beroende på ditt lokala klimat. Men häll nu inte ut hela fröpåsen utan ta bara några frön och pröva om det fungerar! Jag har inte prövat ännu själv men tänker pröva i vår! Kanske måste jag inför hotande frostnätter täcka sådderna med plantskyddsväv, men det får man ta.

Annars så går det bra att direktså t.o.m. slutet av maj, men då får man ju något senare blomning förstås.

Metod 2, förkultivering i växthus eller i en sval bod

· Denna metod kan startas redan i februari och förhoppningsvis har man då blommande luktärter redan i juni om allt går väl

· Lägg ev. fröna i blöt över natten i ljummet vatten, så sedan bara de frön som har svällt upp. På de som inte sväller upp kan man försöka fila lite med sandpapper i skalet mitt emot grodden, alltså det ljusare märket i ena ändan.

· Många luktärtsgurun anser att man bara skall blötlägga svarta frön och sådana som ser stenhårda ut. De anser att blötläggning eller filning stressar fröna, så det är upp till dig att pröva dig fram.

· Häll lite Leca i botten av en 8 cm bred, högsmal kruka (gör gärna egna, höga såkrukor av tidningspapper, se bildreportage!) eller ta s.k. roskrukor av plast som är höga men smala. Luktärterna har djupa rötter som inte skall störas vid hanteringen.

· Häll sedan god blomjord upp till 2/3 krukans höjd

· Fyll upp med högklassig såjord

· Så 1 frö i varje kruka, ca 1 cm djupt

· Vattna

· Ställ de hemgjorda tidningspappers-såkrukorna tätt i en tom karamellburk av plast, gärna en sådan med höga kanter (sådana brukar man få gratis hos lösgodisförsäljare) för att de skall hålla ihop bättre. Plastkrukorna kan stå på en bricka e.d.

· Ställ sådderna i växthuset med frostvakt på 5-10 plusgrader eller i en ljus bod som likaledes håller 5-10 plusgrader.

· Lägg en tidning över tills fröna har grott

· Ställ då sådden under en växtlampa, annars ränner plantorna i höjden och blir lååånga och rangliga. Ge ljus ca. 16 timmar/dygn dagtid, en timer är bra att ha. Så blir dina plantor förhoppningsvis korta och kraftiga med starka rötter.

· När plantorna har två "riktiga" bladpar förutom hjärtbladen, knipsa av toppen över det första bladparet för att få plantan att grena sig.

· Ge plantorna någonting att klättra på. Kolla då och då så de inte klänger i varandra, för då skadas de lätt när de skall säras.

· Vattna och gödselvattna med en svag dos. Se till att inte dränka plantorna!

· När våren har kommit på allvar, kan du börja vänja dina plantor vid utelivet genom att först ställa ut krukorna några timmar, dock inte i stark solsken, sedan allt längre tid tills de kan stå ute dygnet runt. Men håll koll på ev. frostnätter!

· Plantera ut på växtplatsen med tidningspapperskrukan och allt, rötterna är mycket känsliga! Har du använt plastkrukor, vattna igenom jorden och försök få ut plantan med så hela rötter som möjligt.

Luktärter i kruka
· Du kan också odla luktärter i kruka. Ta då en hög, stor kruka som rymmer tillräckligt med jord och inte torkar ut på sommaren.

· Annars gör du som ovan förutom att du bottnar krukan med krukskärvor, Leca och starkare jord redan från början och använder en god, sandblandad blomjord förutom på de sista 5 cm, där du tar näringsfattig såjord.

· Så 2 frön bredvid varandra och knipsa bort den svagare om båda gror. 10 cm mellanrum mellan plantorna är lagom.

· Ställ krukan svalt, se ovan.

· Stöd behövs också, så gör en pyramid av tunna bambukäppar när plantorna börjar klättra.

· Se till att krukan inte torkar ut och gödselvattna ca. varannan vecka under sommaren.

Metod 3, förkultivering på traditionellt sätt
Visst kan du förodla luktärter under bara någon vecka på våren om det passar dig bättre. Gör då likadant som ovan förutom att du startar senare och ställer krukan/krukorna i växthuset som då redan är igång och varmt, eller i ett boningsrum under en växtlampa eller i ett ljust fönster. Man får vanligen inte fram lika kraftiga plantor med denna metod, men man påskyndar ju blomningen lite.

Växtplatsen är bra att göra i ordning i god tid:

· Gräv en ordentlig grop eller ett dike, ca. 40-50 cm djup och minst 20 cm bred. Den skall inte vara omgiven av blålera, luktärter vill inte stå med vatten i gropens botten utan det skall vara väldränerat!

· Växtplatsen bör vara solig och skyddad mot kalla vindar, den skall också vara luftig för att undvika mjöldagg.

· Bottna med välbrunnen hästgödsel, strö i lite vedaska och benmjöl. Häll i plantjord av bra kvalitet och använd även gärna kompostjord. Blanda väl, luktärterna vill ha det luckert.

· Plantera när frostrisken är förbi.

· Se till att plantorna inte torkar ut, men de vill inte heller stå i vatten. I båda fallen kan knopparna falla av. Vattna och duscha på kvällen om dagarna är varma och soliga.

· Luktärterna behöver näring för att orka producera blommor långt in på hösten. Man kan behöva tilläggsgödsla med flytande växtnäring i samband med vattning några gånger under sommaren. Ta dock inte för starka doser på en gång utan gödselvattna lite oftare, kanske varannan vecka, med svag lösning.

Luktärter behöver stöd
Gör en pyramid av långa, smala bambukäppar som du binder ihop i toppen och förankrar väl nertill, rankorna kan bli rätt tunga! Eller ge dig på pilflätning, det är roligt! Man kan också köpa färdiga pyramider.

Skall du ha dem på rad, kan du göra en spaljé av snedställda, korsade bambukäppar som du fäster i rejäla, kraftiga stolpar i ändarna.

Du kan också låta dem klättra i ett nätstaket eller dylikt.

Om du odlar dem på rad, är det bra om raden går i nord/sydlig riktning för bästa ljusförhållande.

Plocka och njut!
Luktärter är till för att plockas och njutas på nära håll under näsan! Det kommer fler blommor om du plockar flitigt. Låt dem inte gå i frö för då slutar plantorna blomma!
Plocka dock bara fullt utvecklade klasar, knopparna brukar inte orka slå ut i vas.



En hemgjord pilflätad pyramid som klätterstöd.


'Mammoth Lavender'


'Lucinda Jane'


'Royal Navy Blue'


'Blue Velvet'


'Blushing Bride'


En gammal, underbart doftande sort 'Matucana', här flankerad av hjälmböna, Dolicos lablab.


Luktärtvas med 'Brian Clough' och 'Dorothy Eckford 1903


Luktärtsbukett

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB