Lugn takt och lite eftertanke
Bra att göra nu!
Rensa jordgubbslandet. Ta bort vissna blad och andra döda växtdelar. Vänta med gödning till efter sommarens skörd.
Plantera egen vitlök i näringsrik jord för skörd till sensommaren. Tryck ner varje vitlöksklyfta ca 5 cm i marken och ha mellan 10 och 15 cm mellan varje klyfta. Vattna! Köp sättlök, använd inte den du har till matlagning.
Beskär rosorna när björken har fått musöron.
Perenner som blommar på sommaren och hösten kan delas precis när de börjar titta upp ur jorden! Gräv upp, dela med kniv eller spade. Se till så att lite av ursprungsplantans mitt kommer med i varje ny del. Plantera om på valda platser.
Rensa ogräs så tidigt som möjligt. Är inte du på hugget så är ogräset det! Har du mycket ogräs, och störs av det, är det bra att jobba med att successivt täcka marken så mycket som möjligt. Plantera marktäckare, lägg täckbark eller markduk.
Ställ fram möbler på trädgårdens mest skyddade plats. Strunta i om de är inte är rengjorda eller oljade eller senaste modet. Sitta och koppla av i dem kan du i alla fall!
Gödsla unga träd, prydnadsbuskar, häckar och bärbuskar. Använd långsamverkande gödsel, som stallgödsel, kogödsel eller kompost. Kogödsel finns att köpa på säck. Mylla bara ner det ytligt i jorden, resten sköter naturen själv.
Gödsla gräsmattan när den kommit igång att växa.
Om naturgödsel
Exempel på naturgödsel är kogödsel som du köper på påse i plantskolan, stallgödsel för dem som har tillgång till sådan eller kompostmull för alla som har kompost i trädgården. Det finurliga med naturgödsel är att det är långtidsverkande. Växterna kan ta upp näring ur den naturgödslade jorden när de behöver och i den mängd som krävs vid varje tillfälle. Den gödning som blir kvar ligger bunden i jorden tills växten känner att det är dags att fylla på igen. En annan fördel med naturlig gödning är att den förbättrar jordens struktur och fyller på jordens översta lager, det vi kallar matjord. Jordförbättring och gödsling i på samma gång, alltså!
På balkongen
Asiatiska bladgrönsaker är trendigt, gott och dessutom enkelt att odla i kruka eller lådor. Så i omgångar från nu och en bit in på hösten så kan du odla smått och skörda stort! Det finns färdiga blandningar att köpa med exempelvis pak choi, rucola mizunakål och salladssenap. Ställ så skyddat och varmt på balkongen som möjligt och glöm inte att vattna!
_Vi hörs snart igen! Katarina_