Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lite grundläggande botanik

Då våra trädgårdsexperter ofta får frågor om växternas vetenskapliga namn, så tar vi här upp en fråga som säkert har ett vidare intresse än bara för frågeställaren.

Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson


Fråga: Geranium - Pelargonium - Näva?

Jag undrar över Pelargon-namnen. En del säger Gernanium. Men letar man på geranium så hittar man nävor. Visserligen har jag hört någonstans att pelargonen skulle vara avlägsen släkting till Midsommarblomster men hur hänger det ihop.

Dr Westerlund heter ju Rosengeranium men såg på "den virtuella floran" att den inte är någon geranium utan den är en Pelargonium.

Varför ser man så ofta namnet geranium när det gäller pelargonior?

Svar: Då skall vi ta till lite grundläggande botanik och namnskick.

Alla nävorna och pelargonerna hör till den stora familjen nävväxter, Geraniaceae.

Det vetenskapliga namnet på en växtart består av två ord, t.ex. Geranium silvaticum (midsommarblomster) där det första är släktnamnet för nävorna, det andra är artnamnet för just midsommarblomstret. Släktnamnet är gemensamt för alla arter inom samma släkte. Släktnamnet skrivs med stor bokstav och artnamnet med liten.

På latin heter art species, förkortas sp. och underarten heter följaktligen subspecies, kortas subs. eller ssp.

Påpekas skall att sp. används för en obestämd art. Om man t.ex. skriver Geranium sp. så menar man en art av släktet Geranium men man vill eller kan inte bestämma växten till art utan endast till släkte.
De kan också ha varianter, förkortas var. eller former, förkortas f. (ex. *Geranium cinereum var. subcaulescens*, *Geranium phaeum f. album*).
Alternativa namn markeras med synonym, syn. (ex. *Geranium lambertii syn. G. candicans*).
Om en växt är en korsning mellan två arter, markeras detta med ett x mellan släkt- och artnamnet, ex. *Geranium x magnificum* (=*G. ibericum x G. platypetalum*).
Odlade växter har ofta registrerade namnsorter, dessa skrives med stor bokstav inom enkla apostrofer, ex. *Geranium pratense* 'Kashmir White'. Man kan också i vardagsbruk skriva enbart *Geranium* 'Kashmir White'.
Det förekommer en hel radda andra specialfall förutom ovanstående, men jag vill inte gå in på detta för att inte skapa en ännu större förvirring.
Så kommer vi till detta med *Pelargonium* kontra *Geranium*. Pelargonerna är numera ett eget släkte inom nävfamiljen *Geraniaceae* och omfattar alla pelargoner. Därför heter det ex. *Pelargonium peltatum* eller *Pelargonium* 'Mårbacka'. Ett till släkte hör till denna stora familj, det är *Erodium*. Tidigare hörde alla tre till släktet *Geranium*, så i äldre litteratur och hos vissa odlare kan fortfarande detta äldre namnskick förekomma, särskilt i England, där särskilt zonalpelargoner går under namnet *Geranium*, trots att det var redan 1788 dessa släktena tilldelades egna namn! Detta är mycket förvirrande och förargande...
Även i Sverige kan man höra talas om "rosengeranium" trots att den är en doftande pelargon.
Hoppas jag nu inte har skapat ännu fler frågetecken istället för att räta ut dom...


Geranium 'Buxton's Blue'


Pelargonium 'Wilhelm Languth'


Geranium 'Kashmir White'


Geranium endressii


Geranium x cantabrigiese 'Biokovo'


Pelargonium 'Petite Pierre'

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB