Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Liljebaggar

Så var det dags igen! Så fort vårsolen börjar värma och liljeskotten skjuter upp ur jorden, är liljebaggarna där som på beställning! Och det är nästan inte frågan om, utan när, de kommer! För liljebaggarna kommer, om du nu inte har en alldeles otrolig tur att slippa dem!

Man blir så sur varje gång man hittar dem på sina liljor, då de, när de upptäcks, oftast redan har hunnit göra åtskilliga hål på de spirande liljebladen. Särskilt mums tycks madonnaliljor och martagonliljor vara, men alla sorters liljor verkar duga. Kanske hör Lilium speciosum med sina något läderartade blad och oftast något skuggig placering inte till liljebaggens favoriter, men smakar av den gör de ändå. Även andra liljeväxter än de egentliga liljorna duger, exempelvis olika sorters Fritillaria, som kejsarkronor och kungsängsliljor som också verkar slinka ner.

Den fullbildade, vackert lackröda liljebaggen, Lilioceris lilii, som är 6-8 mm lång, övervintrar i jorden kommer upp för att para sig så fort vårsolen börjar värma, och de rackarna kan minsann flyga också! Liljebaggarna lägger en klunga orangefärgade ägg på bladets undersida. Äggen kläcks efter cirka två veckor. Ibland hinner baggarna utveckla två generationer under en sommar.

De vuxna liljebaggarna och de glupska, bajskorvliknande larverna är lokalt en riktig plåga och den värsta fienden för liljorna.

De vuxna liljebaggarna sitter gärna på bladen i värmen och är då lätta att se då de lyser röda. Man får smyga sig på dem, för så fort de känner vibrationer eller ser skuggan av dig eller din hand, kastar de sig ner till marken och vänder den svarta undersidan upp. Då är de svåra att se, men stå stilla och vänta en stund, så börjar de röra sig igen och försöker gräva ner sig i jorden. Det är då du ska slå till. Ta upp och lägg på ett hårt underlag och trampa eller kläm ihjäl dem. De kan låta gällt då man klämmer på dem, därför kallas de i vissa språk för liljetuppar! Om det känns för äckligt att klämma, ha en liten burk med en skvätt t-sprit i handen, och så slänger du baggen kvickt i burken. Spriten bedövar den genast och den drunknar.

När de små, orangefärgade äggen har blivit larver och ligger i sin egen avföring som rödgrönsvarta geggiga klumpar under bladen, börjar det bli verkligen äckligt. Gör hur du vill, bara du dödar dem på något sätt! För om du inte gör något, kommer de snabbt att kaläta hela liljan utom den hårda stängeln!

Kanske enklast att ta på sig rejäla gummihandskar och dra utmed bladen och ha en spann vatten till hands där man sköljer av eländet med en gång. Men sedan får man hälla vattnet på ett hårt underlag och trampa ihjäl dem ändå.

Det ska tydligen enligt vissa som prövat, hjälpa att man lägger grus/grov sand runtom liljan. Försöka duger ju!

Jag har också läst rapporter om att myrmedlet Myrr ska vara effektiv även på liljebaggar! Skaka ner baggarna så att de faller ner på marken med magen upp, strö lite Myrr runt liljan. Kan behöva upprepas några gånger till.

Det funkar förstås inte mot ägg och larver, dom måste man fortfarande plocka bort eller man kan pröva att spruta med Provado-spray under bladen om man absolut inte kan plocka!

Även Biomin ska ha en viss effekt enligt ett försök som gjorts av SLU.

Lycka till med jakten!


Liljebaggar på äventyr


Liljebagge, Lilioceris lilii

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB