Lättodlad aronia för hälsa och skönhet!
Av Katarina Kihlberg
Svartaronia är en tålig, frisk buske som klarar sig bra upp till zon 6. För oss nordbor är aronian tacksam inte minst för att den är bland de allra första att veckla ut sina blad på våren men också för att den lyser upp hösten med slående vackra färger när mycket annat har bleknat.
Aronia kan användas som prydnadsbuske i samplantering eller som häck – antingen friväxande eller klippt efter tycke och smak. Aronian ställer små krav på jorden och växer sig frodig även i fuktig, kompakt lerjord.
Två fina sorter hos Odla.nu
Vi säljer två fina sorter av aronia i Odla.nuShop.
Aronia, Aronia melanocarpa 'Glorie' E är lite lägre än andra sorter av aronia. Busken blir fantastiskt tät och fin och får slående vacker höstfärg.
Aronia Aronia rubina 'Rubina' är en ny aronia som även kallas "Vitamine Berry" för de nyttiga bärens skull. 'Rubina' blir 1-1,5 meter hög och får rikligt med vita blomklasar i juni och blankt svarta bär i klasar på hösten.
Ta vara på de nyttiga bären!
Aronians bär är rika på vitaminer och antioxidanter. Smaken på de färska bären är lite kärv och sträv vilket gör att de gärna kan få sitta kvar på busken till efter första frosten – då mjukas smaken upp. Det går förstås lika bra att skörda tidigare och lägga bären i frysen. Sedan är det bara att använda dem till saft, sylt och gelé, gärna tillsammans med andra, lite sötare bär. Gott, vackert och nyttigt!
Att torka bären går också bra. Lägg dem på en handduk på ett värmegolv eller torka i varmluftsugn. Gott till brödbak, müsli eller som nyttigt snacks!