Lagerhägg
Månadens Växt i april 2000 är Prunus laurocerasus 'Mano'
NYA TRÄDGÅRDSTRENDEN ORANGE VÅRSKOTT OCH HÄRLIG DOFT
Vårskott i en trendig orangebrun färg mot vintergröna blad. Det väcker uppmärksamhet hos den nya lagerhäggen Mano. Dessutom har blommorna en härlig doft. Helt rätt i nya trädgårdsmodet och Mano har valts till Månadens Växt i april.
Utvecklingen i trädgårdsmodet ställer nya krav på växterna. Nu räcker det inte längre med att buskarna står vackert gröna året om och har vackra blommor och bär. De ska helst ha ytterligare några egenskaper som t ex vårskott i en avvikande färg, gärna i trendigt orangebrunt. Och naturligtvis ska blommorna ha en härlig doft. En av de nya buskar som passar in i nya modet är den nya lagerhäggen Mano.
Lagerhägg, Prunus laurocerasus på latin, är en buske som har många goda egenskaper. Genom sitt breda användningsområde har den länge bildat stomme i våra trädgårdar.
Det man först lägger märke till är lagerhäggens kraftfulla bladverk. Det är läderaktigt, glansigt, mörkgrönt och tätt. I motsats till många andra vintergröna buskar så ändrar inte bladen färg på vintern utan står lika friskt gröna året om. I maj-juni slår blommorna ut. De är gräddvita eller rent vita och växer i upprättstående klasar, som kan bli 15-20 cm höga. Klasarna växer mycket tätt och får hela busken att likna en stor fluffig ljuskrona. Ofta blommar buskarna om på hösten.
Blad till kransar
Om hösten blir mild kan buskarna utveckla svartröda bär, som påminner om körsbär. Dessa är giftiga och smakar också illa. Växten kallas emellanåt för körsbärslager eller lagerkörsbär och liksom hägg och körsbär ingår den i stenfruktsfamiljen, tillsammans med plommon, persika, mandel m.fl.
Ibland förväxlas lagerhägg med lager, Laurus nobilis, en prydnadsväxt vars blad används till krydda eller till lagerkransar. Lagerhäggen är minst lika dekorativ och får ofta ersätta lagern i olika blomsterarrangemang. Däremot bör man inte prova bladen i matlagning eftersom de innehåller samma obehagliga blåsyra som t ex bittermandel.
Lagerhäggen är inte bara vacker att se på utan också mycket användbar. Hos oss är den vanligast i planteringar med barrväxter och andra städsegröna växter eller med perenner, vars färger fördjupas av lagerhäggens härliga grönska. Den är utmärkt som solitär vid husets entré eller vid en skuggig husknut. Trädgårdsarkitekter använder den gärna för att dölja fula husgrunder eller i planteringar under höga träd.
Man kan också plantera till en imponerande och närmast ogenomtränglig häck. Då sätter man plantorna på 0,75-1 m avstånd och skär tillbaka dem med en tredjedel efter planteringen. Det ger efterhand en meterhög häck som är tät ända ned till marken.
Färgskiftande 'Mano'
Det finns många namnsorter att välja på. Bland nyheterna utmärker sig Mano, som valts till Månadens Växt i april. De nya skotten och bladen har nämligen i en spännande orangebrun färg, som bryter mycket kontrastrikt mot den övriga grönskan. Buskarna blir halvmetern höga och breder med tiden ut sig.
Den vanligaste lagerhäggen i Sverige är Otto Leyken. Den har ett kompakt växtsätt, blir knappt 1 m hög och med tiden 2-3 meter bred. Inte lika känd är Van Nes som har intensivt mörka blad i kontrast mot de vita blomklasarna, som märkligt nog har sensommarblomning i augusti-september. Plantera dem på olika ställen i trädgården så kan du glädja dig åt ståtlig och väldoftande blomning under lång tid av odlingsäsongen.
Buskarna trivs bäst i fuktiga, lite skuggiga lägen och som undervegetation till annan grönska. Men de klarar sig också bra i (inte för stark) sol och blommar faktiskt vackrast i soliga lägen. Bladverket står lika grant i norrläge, bara där inte är för blåsigt. Jorden bör vara humusrik och kan vara lite sur. En plantering tillsammans med Buxus, Ilex och Rhododendron är helt tänkbar.
Lagerhägg är inte särskilt härdig. De trivs egentligen bäst i södra Sverige men klarar sig bra till Stockholmstrakten och Mälardalen. Riktigt kalla vintrar bör man skydda det grunda rotsystemet med ett tjockt lager löv eller barkmull. Men som för många vintergröna växter så är det särskilt vårsolen som är riskabel.
Lagerhägg Mano får på våren nya skott i en orangebrun färg som ger en spännande kontrast mot det glänsande gröna bladverket.
Foto: PPH
Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.