Katsura
Katsura, Cercidiphyllum japonicum.
Ett av höstens färggladaste träd är katsuran, som får lysande bronsgul höstfärg och bladen doftar då härligt av pepparkaka! Katsuran har han- och honblommor i skilda träd, det är hanträden som får de mest iögonfallande blommorna.
I Sverige odlas bara en art och dess variant: Cercidiphyllum japonicum, katsura, som växer vild i Japan. Det finns en variant av den i Kina, som då heter Cercidiphyllum japonicum var. sinense.
Det är den japanska katsuran som är den härdigaste, upp till zon 4, och den som odlas hos oss.
Varianten i odling heter Cercidiphyllum japonicum var. magnificum, storbladig katsura, och är troligen något mindre härdig, till zon 2 ungefär.
Cercidiphyllum japonicum har några namnsorter, varav 'Göteborgs E-planta' är den som är mest frisk och härdig, upp till zon 5, och är att föredra, särskilt i de högre zonerna.
'Heronswood Globe' är en klotkatsura med rund krona och som blir ca 3 m hög. Zon 3.
'Rotfuchs', rödbladig katsura, växer smalt upprätt till ca 4 m. Orangeröd höstfärg. Zon 2.
Cercidiphyllum japonicum var. magnificum 'Pendula', är en stobladig hängkatsura, den har alltså hängande grenar och är härdig till zon 2.
Katsuran kan i naturen bli över 30 meter hög och är vanligen ett enstammigt träd.
Hos oss förekommer den oftast som ett flerstammigt träd eller buskträd, men det finns även flera enstammiga träd registrerade som är över 20 meter höga.
Katsuran förökas främst genom frösådd. Den svenska frökällan i Göteborgs Botaniska trädgård ger stora mängder frö nästan varje år.
Katsuran kan även förökas med örtartade sticklingar och genom ympning, men det saknar praktisk betydelse.
Plantera katsuran i mullrik och något lerhaltig jord. Se till att trädet har god, jämn vattentillgång och att det växer skyddat mot kalla vindar och tidigt morgonsol på våren.
Katsuran tål kalk, men höstfärgen blir bättre om det är mindre kalk i jorden. Man ska helst plantera på våren och alltid med jordklump eller krukklump, då etablerar den sig lättare.
Man bör inte beskära katsuran!
Jättekatsuran i Botan, frökällan för E-plantorna i Sverige