Härliga hortensior
Av Sylvia Svensson
Det pågår en läcker utställning med hortensior i Trädgårdsföreningen i Göteborg. Ett trettiotal arter och sorter är samlade. I parken finns samtidigt många syrenhortensior i blom att njuta av.
Utställningen pågår dagligen, kl. 10–16, fram till den 11 september.
Syrenhortensia
Den art som vanligen får heta höstsyren eller syrenhortensia är Hydrangea paniculata. Hos arten finns bland andra sorterna ’Mustila’ med gräddvita blommor och mycket härdig, zon 6, ’Great Star’ med stora, vita, fantastiska, stjärnformade blommor, zon 3, ’Limelight’ med limegröna blommor och som också kallas vipphortensia, zon 4. Vidare ’Sundae Fraise’, med rosaskimrande stora klasar, zon 3, och den kompakta sorten ’White Diamond’ som behåller den vita färgen längre, zon 3. ’Pinky Winky’ ären ny, ljuvligt ljusrosa sort, zon 3.
Vidjehortensia
Vidjehortensia, Hydrangea arborescens, trivs i soligt och halvskuggigt läge i mullrik, fuktighetshållande jord. Sorten ’Annabelle’, zon 6, med krämvita, stora bollar börjar blomma redan i juli och håller på hela hösten. Den blir upp till 1,5 m hög och minst lika bred. Den mindre härdiga, zon 3, sorten ’White Dome’ har mörkgröna blad och rent vita blommor. Det har kommit en ny vidjehortensia, bara 1 m hög sort med mindre blommor, ’Invicibelle’. Denna sort har medelstora, purpurrosa blommor som övergår till pastellrosa/grönt, zon 2(3).
Sammetshortensia
Sammetshortensia, H. aspera ssp. sargentiana, är lite mer svårflirtad. Den är känslig för både sol, kyla och vatten och dessutom svår att föröka. Men lyckas man så är den ju fantastiskt vacker med sina sammetsludna blad och flata, blåa blomställningar.
Purpurhortensia
Purpurhortensia, H. serrata (syn. H. macrophylla ssp. serrata), kommer från Korea och Japan och växer som flera meter höga buskar i skogen. Hos oss håller de sig till mera modesta mått och buskarna är ibland mera breda än höga. Dessa har ofta har bra vinterhärdighet, de vill stå i halvskugga. I utställningen fanns sorter som den lilla, 1 m höga ’Mount Aso’ med lilarosa blommor och vacker gul-röd höstfärg. ’Yezonensis’ med rosa-lila-blå blommor. 'Woodlander' har rosa blommor och fin höstfärg.
Svepehortensia
Svephortensia, även kallad golfbollhortensia, H. involucrata, vill stå halvskuggigt på fuktig, sur till neutral jord. Sorten ’Hortensis’ är en mindre, 1 m hög buske med mörkgröna, ovala blad. Den blommar från augusti med massor av små, tätt sittande, från början vita men ändrar färg titt krämvitt med rosa skiftningar och halvdubbla rosavita kransblommor. ’Viridescens’ blir upp till 1,5 m hög och har stora, elliptiska och borstiga blad. Blommorna har lila fertila blommor omgivna av ljusgröna sterila buketter.
Trädgårdshortensia
Trädgårdshortensia, Hydrangea macrophylla, är den art som vi oftast hittar som krukväxter i handeln. Det finns massor med namnsorter och gemensamt för dessa är att det är storblommiga, färgglada småbuskar som visserligen kan klara vintern i södra Sverige upp till zon 3 i vissa fall, men sällan eller aldrig hinner utveckla blommor. I sydligare nejder kan de däremot bli upp till 2 m höga, fantastiska buskar.
#Blått blir rosa#
Det här med att de blå och rosa hortensiorna kan byta färg har med jordens beskaffenhet att göra. Håller du din hortensia sur, blommar den med blå blommor, annars blir den rosa. Ett tips är att vattna med lite alunvatten eller järnsulfatvatten då och då, så håller den sig blå. Det finns också HortesiaBlå att köpa i handeln. Själv har jag ”järnskrot” som bitar av gammalt armeringsjärn i jorden under de blåa sorterna, det kan också bidra.
#Endless summer#
Till Trädgårdshortensian hör också den omdebatterade gruppen ’Endless Summer’, som skulle blomma hela sommaren men som för många har blivit en besvikelse. Men den är tålig och lättskött så man unnar den en bättre chans! I Trädgårdsföreningen säger de att man inte ska klippa ner sorten 'Endless Summer', då blomsättningen för tidig blomning sker från fjolårets grenar. Om man klipper bort dessa så tar det tid innan årets grenar är tillräckligt mogna för att ens fundera på att börja blomma, oftast på sensommaren, eller så hinner de inte alls med beroende på var hortensian "bor" någonstans. Ta alltså bara bort det utblommade blomfnaset, men låt den annars vara. Täck den gärna under vintern eller odla i stora krukor som du tar in i precis frostfritt utrymme. Man får i så fall passa med vatten då och då under vintern.
På utställningen visades sorterna ’The Original’ och ’The Bride’ som är vita och så ’Twist-n-shout’ med flata blomställningar.