Goda vinteräpplen
Av Sylvia Svensson
Vinteräpplen kan förvaras hela hösten och delar av vintern, vissa sorter till och med till mars-april om man har en sval källare, ett garage eller dylikt.
När är äpplena plockmogna
En tumregel brukar vara att de lagringsdugliga höst- och vinteräpplena plockas när de doftar äpple och lossnar lätt.
Lukta, känn och smaka på dina äpplen. Till exempel brukar sorten 'Aroma' vara plockmogen från september och framåt, man kan plocka lite i taget under någon vecka. Sedan får man provsmaka sig fram till när de är ätmogna, för det är inte riktigt samma sak som plockmogna.
Ta det försiktigt vid plockning och lagring så att det inte blir skador på äpplena, hantera dem lika försiktigt som om de vore ägg. Lagra bara de helt oskadade äpplena, och svep in varje äpple i tidningspapper så de inte trycker mot varandra. Lägg sedan äpplena i papperskartonger eller frigolitlådor och förvara svalt, 3-5 grader är idealet, lite fuktigt och mörkt.
Fallfrukt kan man inte använda till lagring, men av dem kan man göra pajer, äppelkakor, äppelmos, -sylt eller -gelé. Torka gärna också äppelringar, dem kan man knapra på som godis. Ett stort äppelöverskott kan bli god äppelmust på något musteri.
#Äpplen som blir över#
Sajten Äkta vara driver nu en kampanj för att Rädda fallfrukten, en förmedling där man kan lämna in eller få äpplen.
Förr i världen brukade den som hade för mycket äpplen helt enkelt lägga ut påsar eller lådor vid grinden och en lapp som sa Var så god! Kanske något att ta efter om man inte har jättemängder?
Äpplen till fåglarna Spara också några äpplen till Kalle Koltrast, fåglarna blir glada för att få några äpplen senare under vintern. För fåglarna spelar det ingen roll om de är lite stötta.