Frukt och bär
Frukt och bär
100 recept på sylt, saft, marmelad och inläggningar Text och bild: Gloria Nicol ICA Förlag 2010, ISBN 978-91-534-3444-3
Av Sylvia Svensson
Det är synd att låta all underbar frukt bara ligga där och förfalla, när du kan göra så mycket underbart av den för att förgylla vintern med.
Boken Frukt och bär med undertiteln 100 recept på sylt, saft, marmelad och inläggningar är visserligen inte helt ny, men väl värd att lyfta fram just nu under skördetider. Här finns nämligen recept på mycket underbart att laga till, även sådant som är lite mer ovanligt.
Vad sägs om grön tomatsylt med kvanne? Det är ju oftast chutney de gröna tomaterna används till, men de passar också utmärkt till sylt och den kan förstärkas med kvanne, en ståtlig kryddört som många har svårt att hitta användning för. Vill du även ha den där gröna tomatchutneyn så finns det förstås recept på den också, även med rödlök!
Många undrar om det inte går att använda de små paradisäpplena till någonting. Visst går det, här finns recept på paradisäppelgelé, och om det känns jobbigt att pilla kärnorna från de små krikonen, så slipper du det om du kokar gelé på dem också.
Detta och mycket mer roligt finns med i boken som har vackra bilder och klara instruktioner, lätta att följa! Det är bara att sätta igång och pröva på alla de läckerheter som står till buds!
Läs också Friskt och sjukt bland frukt och bär