Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Frågor & Svar på Odla.nu − augusti

Vi får många frågor från er läsare till vår expert Sylvia Svensson. Då och då kommer Sylvia samla ihop några av de frågor som dyker upp mest just för tillfället. Och ni får så klart svaret serverat samtidigt!

Av Sylvia Svensson

Mjöldagg på kaprifol

Jag bor på Gotland och planterade två kaprifoler mot en södervägg i våras. De står ca 30 cm från väggen och jag har monterat en spaljé med drygt 10 cm distans mot väggen. Men kaprifolerna mår inte bra alls! De växer nästan inte någonting, och de har fått vad jag misstänker är mjöldagg. Vad beror detta på? Är det för väldränerat vid fasaden så de inte får tillräckligt med vatten? Vad ska jag göra?

Vilken annan klätterväxt klarar väldränerad sandjord och söderläge?

#Sylvia Svensson svarar#

Ja, det kan mycket väl vara så att det är för väldränerat vid fasaden så de inte får tillräckligt med vatten och så är det nog för varmt också. Mjöldagg är en svampsjukdom som till motsats från andra svampar gynnas av värme, drag och torka.

Du ska framför allt se till att kaprifolerna inte lider av torka, men eftersom de redan är sjuka så vore det enklaste att klippa ner dem och flytta dem till en lite fuktigare, halvsoligt ställe.

Pröva sedan med bakpulver i förebyggande syfte: 1 gram bakpulver löses upp i 1 liter vatten + ett par msk såpa för ytspänningens skull. Spruta med detta i förebyggande syfte från våren och framåt, ett par gånger per månad. Kumulus är ett medel som man kan köpa som också fungerar ypperligt mot mjöldagg.

Ett alternativ är att bygga en våtbädd där de får mer vatten.

Vad som kan klara sandjord och hetta är inte det lättaste att välja. Men du skulle kunna pröva med eldtorn, Pyracantha. Plantera någon marktäckande växt vid dess fötter, den håller marken skuggad och fuktigheten kvar, t.ex. en mattbildande sedum.

Sedan finns det olika sommarklättrare som slinger- och fjärilskrasse, blomman för dagen, spanska flaggan, fackelranka och klockranka som du kan pröva med nästa sommar. Blanda gärna rejält med torvjord i jorden så att det blir lite fuktigare där och förse även dessa med marktäckande växter framför. Och så se till att vattna flitigt!

Rosenhagtornssjuka

Jag har ett rosenhagtornsträd som är omkring fem år. Det har blivit svarta prickar på bladen och de verkar torka ut och en del av bladen faller av. Vad kan detta bero på? Är det någon parasit och vad ska man göra åt detta?

#Sylvia Svensson svarar#

Det är troligen hagtornsrost, den vanligaste orsaken till prickar och bladfall hos hagtorn.

Tyvärr är denna svamp helt omedgörlig att bekämpa då den värdväxlar med några arter av enar. På enar uppträder den som gelérost under vintern och sporerna kommer med vinden på våren och sätter sig på hagtornen. Så länge det finns enar inom en så där halvkilometers avstånd är det nästan omöjligt att undvika detta om det väl har börjat uppträda.

Det finns visserligen medel mot rostsvampar med de är mest för yrkesodlarna, inget för hemmabruk är särskilt effektivt.

Upptagning av dahliaknölar

Skall man ta in dahlian över vintern och frilägga rötterna från jord?

#Sylvia Svensson svarar#

Visst, man tar upp dahlian på hösten när den första frosten har tagit bladen. Gräv upp den och skaka bort det mesta av jorden. Lägg dina dahlialökar i en låda med lite sand/torr torvströ. Lådan förvarar du frostfritt men svalt. Läs mer här: Ta upp dahlior

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB