Citrusväxter hemma
Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson
Det har blivit något av ett mode att ha citrusväxter hemma, särskilt i uppvärmda uterum och i stora hemmaväxthus där det går att hålla några plusgrader vintern igenom, ungefär så som det var i gamla tiders orangerier.
Men det går att skapa en Medelhavshörna även i boningsrum, om man har möjlighet att hålla lite svalare vintertemperatur i något ljust rum och dessutom kan belysa växterna med extra lysrörsbelysning. De kan under andra årstider stå i normal rumstemperatur och på sommaren kan de stå ute på en varm, skyddad uteplats.
Eller varför inte skapa ett eget, svalt och vitt s.k. ljusterapirum mot vinterdeppis med hjälp av en högtrycksnatriumlampa! Där kommer även Medelhavsväxterna att trivas förträffligt! In med en bekväm solstol och ett lätt bord och där kan man sitta och njuta av ljuset och den tropiska grönskan mitt i vintern.
Så kärnor
När man ätit upp citrusfrukten, kan man så kärnorna, men det är inte alls säkert att frösådda plantor kommer att blomma, men det blir ju en stor, vacker bladväxt med tiden.
Det kan hända att kumquat, Citrus japonica (rund) och Citrus japonica Margarita-gruppen (oval) och kalamondin, Citrus x microcarpa, kanske kommer att blomma, ibland även citron, Citrus limon, om man har tur. Sådana här frösådda plantor beskäres mera sällan.
Under de senaste åren har det kommit olika sorters miniatyrcitrusträd som redan har blommor och/eller frukt, när man köper det. De finns att köpa från senhösten till vårvintern i vissa välsorterade Garden Centers.
Apelsin, Citrus sinensis, hör för övrigt till de få krukväxter som kan ha både frukt och blommor samtidigt, de andra har vanligen antingen eller. Dessa frukter är dock inte mycket till att äta, men man kan göra marmelad om man får mycket frukt.
Dessa miniatyrträd är ganska lika varandra till växtsättet, det är främst frukterna som varierar beroende på sorten. Bladen på miniatyrträden är mindre än hos de frösådda plantorna och själva trädet är litet, det "mognar" och bär frukt tidigt.
De kräver inte heller någon speciell vintervila utan kan odlas i boningsrum, ännu hellre om detta rum är något sval och extraljus kan ordnas under den mörkaste tiden.Ett sådant träd blommar just när året är som mörkast med vita, ljuvt doftande blommor. Man kan försiktigt stryka över blommorna med en liten, mjuk pensel och pollinera dem, så att man får frukt. Först blir det pyttesmå gröna frukter som så sakteliga växer och mognar någon gång nästa höst. Samtidigt börjar de nya knopparna öppna sig och de mogna frukterna ska plockas eller faller av själva.
Beskär
För att hålla växten vacker, beskärs den försiktigt till fin form på våren. Ta inte bort mer än nödvändigt. De bortklippta topparna kan användas som sticklingar.
Ingen kalk
Mjukt, kalkfattigt vatten vill citrusväxterna ha rikligt av under tillväxtperioden. De vill också ofta bli duschade så att luftfuktigheten hålls hög så att bruna bladkanter och bladfall undviks. Bladfall kan också bero på för hög vintertemperatur.
Gödsla rikligt under den ljusa årstiden, gärna vid varje vattning. Citrusväxterna drabbas annars lätt av kloros, näringsbrist, som visar sig som ljusa fläckar på bladen och/eller som bladfall, om man inte sörjer för rejäla gödselgivor.
Plantera om dina citrusväxter varje vår i kraftig, lerblandad jord med mycket näring men ingen kalk. Det finns speciell citrusjord att köpa, annars kan du använda rododendronjord. Använd en hög, stor lerkruka med bottenhål och dränera väl med krukskärvor. Plantera lika högt i krukan som växten stått tidigare.
Ohyra
Citrusväxterna kan angripas av spinn och ullslöss, detta särskilt om de står för varmt och torrt under vintern.
Med sina fina citrusfrukter, som ger en lätt doft av en solig apelsinlund i näsborrarna, får dessa söta småträd dig att i sinnesvärlden raskt förflyttas till Medelhavsregionen mitt i smällkalla vintern.