Buxbom
GAMMELDAGS BUXSBOM TILL HÄCK OCH FIGURKLIPPT
Buxbom – klassisk, lättskött och mångsidig
Buxbom är en av trädgårdsvärldens verkliga klassiker – en städsegrön buske som aldrig tycks gå ur tiden. Dess popularitet har snarast ökat de senaste åren, mycket tack vare buskens fantastiska förmåga att formas och att den alltid står lika vackert grön, oavsett säsong. Buxbom har därför blivit Månadens Växt i september.
Det är svårt att inte le när man ser de fantasifulla och välklippta figurer som dyker upp i trädgårdar över hela landet; klot, koner, spiraler, fåglar och till och med nallar är bara några exempel på vad formklippta buxbomar kan förvandlas till. Men buxbom är långt ifrån bara en buske för klippkonst. Den fungerar minst lika bra som friväxande buske, till skyddsbarrikader vid känsliga rabatter eller som prydlig häck i olika höjder. Oavsett användning behåller buxbomen sitt friska, gröna utseende året om.
En växt med lång historik och många användningsområden
Buxbom härstammar ursprungligen från Östasien och Indien och har en mycket lång historia som kulturväxt. Redan under medeltiden var den en självklarhet i klosterträdgårdarna i Europa, där man både uppskattade dess täta, städsegröna bladverk och ansåg sig kunna använda bladen och barken medicinskt tack vare de alkaloider de innehåller. Dessutom är buxbomens virke ovanligt hårt och tätt, vilket gjort det eftertraktat inom träsnideri och för precisionstillverkning av små föremål och askar.
Idag har buxbomen hittat nya användningsområden, inte minst i moderna trädgårdssammanhang där dess täta växtsätt och grönska utnyttjas till inramningar, kantväxter eller häckar. Många av de buxbomshäckar och planteringar som beundras än idag, både i England och i Sverige, härstammar ända från 1600- och 1700-talen – växten kan bli flera hundra år gammal och finns bland annat kvar kring gamla kyrkogårdar och parkmiljöer.
Välj rätt buxbom för rätt plats
Det finns flera olika varianter av buxbom, men de har gemensamt ett glänsande, upprättväxande och ytterst tätt bladverk. Bladen är läderartade och mörkgröna, och på äldre plantor kan små, gulgröna, doftande blommor uppträda tidigt på våren (april). Blommorna är diskreta för ögat, men fyller en viktig funktion som näringskälla för bin.
Det som främst skiljer buxbomsorter åt är bladens storlek och färg. Storbladiga typer är uppskattade för sin frodighet och klara färg, medan den småbladiga buxbomen (trädbuxbom) är vanligast i svenska trädgårdar. Det är den som oftast används till låga, täta häckar eller formar i klassisk klippstil – med tiden kan dessa bli mellan 1 till 1,5 meter höga. Det finns även sorter med gula eller brokiga blad, men dessa är idag mindre efterfrågade.
Odling och skötsel – tålig och användbar året runt
Buxbom är enkel att odla och passar i de flesta jordar, så länge de är väldränerade – stående vatten och tung jord bör undvikas. Den är lika trivsam i sol som i skugga och behöver inte särskilt mycket näring eller skötsel. Busken klarar perioder av torka utmärkt och fungerar därför även fint i torrare partier eller som krukväxt i lättskött stil vid entréer, på uteplatser eller altaner. Klippta buxbomsfigurer och kulörta krukbuskar är ett populärt blickfång på både terrass och i rabatt.
Formklippta buxbomar köps oftast färdigplanterade i kruka och behöver sällan planteras om förrän efter några år – det räcker oftast med att byta ut det översta jordlagret mot färsk krukväxtjord på våren. Vid plantering av buxbom som häck sätter man plantorna med cirka 15–20 centimeters avstånd för att få en riktigt tät häck.
För att få fina och välformade buskar eller figurer bör beskärning ske på försommaren, eller för kraftigare nedskärning: vänta till efter midsommar men beskär helst senast i juli. En putsning i augusti håller formen vacker. Därefter låter man buskarna vila till nästa säsong. Plantor som växer långsamt kräver tålamod, men slutresultatet är värt jobbet.
Unga plantor kan behöva skydd mot stark vårsol, särskilt under tidig vårvinter, och även större exemplar i kruka kan må bra av skydd mot uttorkande vindar och kyla under vintermånaderna. För fler odlingstips och detaljer kring skötsel, se här om hur man odlar Buxbom.
Mångsidighet i trädgården
Buxbom passar utmärkt såväl som formklippta blickfång i kruka som till inramning av rabatter och gångar, eller som tåliga, prydliga häckar. Tack vare sin långsamväxande natur lämpar den sig också särskilt väl till figurklippning.
Formklippta figurer i olika former och storlekar väcker uppmärksamhet när de placeras på altan, terrass eller i rabatt.
Foto: PPH
Visste du att...
- Hela buxbomsbusken är giftig på grund av de alkaloider den innehåller – både blad, bark och frön. I äldre tider användes extrakt från buxbom inom folkmedicin, bland annat som feber- och gallmedel, men sådan användning rekommenderas inte idag på grund av växtens giftighet och risk för allvarliga biverkningar.
- Historiskt har buxbomens hårda och hållbara trä gett upphov till flera ord på olika språk, exempelvis ”box” i engelskan, med ursprung i engelsktillverkade askar.
Månadens Växt är ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska gardencenterorganisationer.
För ytterligare råd och inspiration: Läs här om hur man odlar Buxbom
Fakta om Buxbom
Egenskap | Beskrivning |
---|---|
Vanliga användningar | Häck, kantväxt, formklippning, skydd, snideriarbeten |
Blad | Små, blanka, läderartade, vintergröna |
Blommor | Små, gulgröna, diskreta, viktiga för bin |
Läge | Sol/skugga, vanlig men väldränerad trädgårdsjord, tål torka |
Höjd/bredd | 1–2 meter hög, 1,5–3 meter bred (beroende på sort/klippning) |
Beskärningstid | Försommar, efter midsommar, putsning i augusti |
Giftighet | Hela växten är giftig, traditionellt använts i medicinskt bruk |
Härdighet | Klarar svenskt klimat, unga/krukväxter bör skyddas på vår och vinter |
Livslängd | Kan bli flera hundra år |
Källa & inspirationslänk:
Läs här om hur man odlar Buxbom