Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Buxbom

Månadens Växt i september 1998 är Buxus sempervirens

GAMMELDAGS BUXSBOM TILL HÄCK OCH FIGURKLIPPT

Buxbom är en klassisk buske, just nu mer populär än någonsin. Den låter sig villigt klippas till olika former och är utmärkt som häck eller kantväxt. Buxbom har valts till Månadens Växt i september.

De ser så lustiga ut, alla de klippta figurer av buxbom som vi möter i trädgårdarna runt om, klot, koner, tuppar, nallar eller vad man nu kan komma på. Men buxbom är också utmärkt till friväxande buskar, till skyddsplanteringar eller till häck på olika höjder och den står lika vacker året om.

Buxbom är en mycket gammal kulturväxt och har sitt ursprung i Östasien och Indien. Redan tidigt odlade man buxbom i klostrens trädgårdar och alkaloider från blad och bark ansågs ha en medicinsk verkan. Den mycket hårda och fasta veden uppskattades till snideriarbeten. Idag använder man buxboms täta växt och vackra året-om grönska till inramningar eller till att forma säregna trädgårdsskulpturer.

Buxbom kan bli mycket gammal. I England finns det gott om imponerande buxbomshäckar som läskydd kring ömtåliga rosenträdgårdar och hos oss har buxbom en lång tradition som kantväxt kring gravplatser. Än idag växer det i Sverige häckar som har planterats på 1600- och 1700-talen.

Välj rätt
Det finns olika slags buxbom. De har alla ett tjockt, glänsande, lite upprättväxande bladverk, som står lika vackert grönt året om. Äldre plantor får små, obetydliga gulgröna blommor, som inte avviker mycket från lövverket, men som är en viktig näringskälla för bin. Blommorna sitter tätt tillsammans i bladvecken och slår ut i april.

Det som skiljer olika arter är främst bladens storlek och färg. De storbladiga är omtyckta för sin frodiga, gröna färg och vackra bladform. Vanligast är småbladig trädbuxbom. Den passar bra till häck och kan med tiden bli 1-1,5 m hög. Det är främst denna buxbom som man använder till kantväxt eller till att klippa figurer. Det finns även buxbom med gulaktiga eller brokiga blad, men de är inte lika efterfrågade.

Tålig och lättskött
All buxbom är lättodlad och trivs i vanlig trädgårdsjord och i både sol och skugga. Länge har de varit vanligast som ensamväxande buskar eller låga häckar. Men nu är det de klippta formerna som är eftertraktade. Dessa kan odlas i vanliga rabatter, men oftast har man dem i krukor, så att de kan placeras på terrasser och uteplatser eller där de kommer bäst till sin rätt.

Buxbom är tålig mot torka och tycker inte om att stå i fuktig jord. Formklippt buxbom är oftast färdigplanterad i en kruka och man behöver inte plantera om dem förrän efter några år. Möjligen kan man byta ut översta jordlagret mot fräsch krukväxtjord på våren. För plantering till häck sätter man plantor på 15-20 cm avstånd, eller ännu tätare om man vill ha den riktigt tät.

Man kan plantera buxbom när som helst under växtsäsongen. Man kan också själv forma sina buxbomsfigurer, men det tar tid eftersom plantorna växer långsamt. Häckar och buskar på friland beskär man på försommaren. Kraftigare nedskärning eller formklippning väntar man med till efter midsommar men senast i juli. En ny putsning kan man göra i augusti, men sedan låter man buskarna växa i fred till nästa säsong.

Buxbom är härdig hos oss men unga plantor kan behöva skyddas mot vårsolen. Krukodlade exemplar kan också behöva skydd, mot kyla och uttorkande vårvintervind.

Läs här om hur man odlar Buxbom



Formklippta figurer i olika former och storlekar väcker uppmärksamhet när de placeras på altan, terrass eller i rabatt.
Foto: PPH

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB