Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Betalar du för mycket för elen?

Att elpriserna stiger när kallare väder når oss har väl knappast undgått någon. Men oavsett väderförutsättningarna kan man ofta spara pengar genom att se till att man har ett bra elavtal.

Elpriser i Sverige – nuläge och prognos

Även om vintern i år hittills har varit överraskande mild, så blir elpriserna under vintermånaderna ändå ofta ett hett samtalsämne i nyheterna. Eftersom det rörliga elpriset styrs av behov och efterfrågan, stiger det normalt sett i takt med att det kallare vädret smyger sig på och energibehovet ökar. En annan viktig förändring på elmarknaden var när Sverige år 2011 delades in i olika elområden (så kallade elzoner). Detta har lett till varierande elpriser runt om i landet – något som gynnar vissa, medan andra får betydligt högre elräkningar beroende på var de bor.

Vad styr elpriserna?

Elpriset i Sverige påverkas av flera faktorer, såsom väder, tillgången på vattenkraft, kopplingar till det europeiska elnätet och elområdenas geografi. Under 2025 har snittpriset på el varit cirka 41,5 öre/kWh, men skillnaderna är stora mellan elområdena:

  • SE1 (Luleå): 17,1 öre/kWh
  • SE2 (Sundsvall): 16,3 öre/kWh
  • SE3 (Stockholm): 58,0 öre/kWh
  • SE4 (Malmö): 74,5 öre/kWh

Prognoser visar att priserna även framöver kommer vara lägre i norra Sverige, men betydligt högre i söder. I vår och sommar 2025 väntas genomsnittliga priser kring 9–10 öre/kWh i norr, medan sydligaste Sverige kan ligga på 38–40 öre/kWh. Vädret spelar fortfarande stor roll: en mild vinter och god tillgång på vattenkraft håller priserna nere, medan kallare väder eller låga vattennivåer snabbt kan driva upp elkostnaden.

Fast eller rörligt elavtal – vilket passar dig bäst?

När du ska välja elavtal står du inför två huvudalternativ: rörligt eller fast pris. Det rörliga elavtalet följer marknadens svängningar och har ofta varit billigast över tid. Men det innebär också större risk för tillfälligt mycket höga kostnader – särskilt under vintern, eller när efterfrågan skjuter i höjden. Ett fast elavtal ger däremot trygghet och stabilitet och gör att du slipper plötsliga prishöjningar. Många experter rekommenderar att se över möjligheten att binda sitt elavtal om man vill slippa framtida prisökningar – särskilt inför de kallare årstiderna.

Fördelar och nackdelar

Rörligt elavtal

  • Lägre snittpris över tid
  • Större risk för prisrusningar
  • Passar dig som har möjlighet att följa prisutvecklingen och anpassa din förbrukning

Fast elavtal

  • Stabilt pris under hela avtalsperioden
  • Skydd mot pristoppar
  • Kan vara dyrare under perioder med låga marknadspriser

Hur du sänker ditt elpris

Det finns flera olika sätt att sänka sitt elpris och minska elkostnaderna, oavsett var i landet du bor. Det viktigaste är att vara aktiv och jämföra elavtal regelbundet. Priserna varierar mellan olika leverantörer och mellan elområden, så det kan finnas mycket pengar att spara genom att byta elbolag. Förutom att välja mellan fast och rörligt avtal kan du också sänka din elkostnad genom att minska din förbrukning – till exempel genom att använda energieffektiva apparater och undvika onödig förbrukning.

Aktiva val lönar sig

Att själv samla in priser från olika bolag kan ta mycket tid och vara krångligt. Därför väljer många att använda jämförelsesajter som Kraftum, där du enkelt kan skriva in ditt postnummer och din uppskattade förbrukning. Därefter hittar tjänsten automatiskt det elavtal som ger dig lägst kostnad just nu. Jacob Nordwall på Kraftum beskriver det så här:

“De allra flesta blir förvånade över hur stor besparingen kan bli per år genom att på tre minuter göra en snabb jämförelse och byte elavtal på Kraftum. Vi listar Sveriges elavtal efter just dina sökkriterier – allt för att du som kund enkelt ska kunna jämföra och teckna det billigaste elavtalet för din bostad helt kostnadsfritt.”

Genom att vara aktiv på marknaden och använda jämförelsetjänster minskar du risken att betala för mycket – och för många handlar det om tusenlappar i årlig besparing.

Konkret steg: Byt elavtal snabbare

Det tar bara några minuter att jämföra och teckna ett nytt elavtal, och du kan spara mycket på att välja det alternativ som är bäst för dig och ditt hushåll. Testa redan idag och se hur mycket du kan spara på att besöka kraftum.se.


Elpriserna i Sverige påverkas alltså av väder, efterfrågan och geografi – men genom att se över elavtalet och vara aktiv i ditt val kan du själv påverka dina elkostnader i positiv riktning.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB