Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Benmjöl och blodmjöl

Sedan länge har såväl benmjöl som blodmjöl används som gödselmedel. Det är ett billigt sätt att tillföra näring till odlingarna och båda är helt ekologiska produkter.

Benmjöl och blodmjöl för trädgårdsanvändning

Benmjöl och blodmjöl är två klassiska, ekologiska gödselmedel som ofta används som komplement till varandra i trädgården. De har olika näringssammansättning och funktion, vilket gör det möjligt att tillgodose många växters individuella behov. Benmjöl är ett långtidsverkande gödselmedel med högt innehåll av fosfor och kalium samt viss mängd kväve, medan blodmjöl är ett snabbverkande kvävegödselmedel.

Vanligtvis används benmjöl främst till lökväxter och perenner där det stärker rotutvecklingen och blombildning, medan blodmjöl passar bäst till grönsaker och växter som snabbt behöver mycket kväve. Du kan kombinera båda för att skapa balans i näringstillförseln.

Benmjöl – egenskaper och användning

Benmjöl tillverkas av krossade djurben och är rikt på kväve, fosfor, kalium samt mikronäringsämnen. Eftersom näringen frigörs långsamt är det ett ypperligt val som långtidsverkande gödselmedel och även lämpligt som höstgödsel.

  • Kväve stimulerar tillväxten av blad och ger frodiga plantor.
  • Fosfor byggs in i växternas struktur och gynnar kolhydratbildning, samt är bränsle för olika processer i växten.
  • Kalium hjälper växten att producera socker och stärkelse, vilket bland annat bidrar till att öka vinterhärdigheten.

Benmjöl är särskilt gynnsamt för lökväxter, klematis och bärbuskar, men passar även utmärkt i kökslandet och till perenner i rabatter. Det stärker växternas motståndskraft mot mjöldagg och svampsjukdomar samtidigt som risken för övergödning är liten eftersom det är långtidsverkande.

Hur mycket och när ska man använda benmjöl?

  • Vid plantering av blomsterlökar tillsätts benmjöl direkt i planteringsgropen.
  • Till etablerade rabattväxter rekommenderas ca 50 gram per kvadratmeter, som strös ut över ytan och myllas ner i jorden.
  • Gödsla kökslandet ungefär en månad efter sådd och bärbuskar direkt efter skörd. Fruktträden gödslas tidigt på våren, och kom ihåg att när du gödslar träd och buskar bör du täcka hela den yta rötterna sträcker sig till (ofta motsvarande kronans omkrets).

Ett tips: om du har hund, undvik att lägga ut ben- eller blodmjöl i ytlagret – de speciella dofterna kan fresta många hundar att gräva, vilket riskerar att skada växterna.

Blodmjöl – egenskaper och användning

Blodmjöl framställs av torkat och pulvriserat blod från slaktdjur. Det är proteinrikt och har ett mycket lättlösligt kväve, vilket gör det till ett snabbverkande gödselmedel som snabbt kommer växterna till godo. Blodmjöl innehåller dock varken kalium eller fosfor.

Det passar särskilt bra till kvävekrävande växter såsom sallat, kål, spenat, purjolök och selleri. Även fleråriga rabattväxter, buskar och unga träd gynnas av en extra tillsats av kväve under tillväxtsäsongen, eftersom de därmed utvecklar större vitalitet och bättre motståndskraft inför vintern.

Hur mycket och när bör blodmjöl användas?

  • En liten näve blodmjöl blandas med jorden i planteringshålet vid nyplantering.
  • Vid gödsling av rabatter med fleråriga växter bör blodmjöl användas i små, upprepade givor. Strö det på marken och mylla ner det ca 5–10 cm i ytjorden. Vattna rejält efteråt.
  • För bästa resultat ges blodmjöl på våren och under första delen av sommaren, när växterna växer som mest.

Blodmjöl som viltavskräckande medel

Ett extra användningsområde för blodmjöl är att det fungerar avskräckande på rådjur, harar och kaniner. Sprid blodmjöl ytligt i rabatter och köksland under höst, vinter och vår, särskilt om du har problem med vilda djur som äter på växterna.

Du kan även tillverka en förstärkt blodmjölsblandning, exempelvis för att doppa oasisbitar och placera mellan de växter du vill skydda. Gör så här:

  • Blanda ½ kilo blodmjöl med 5 liter vatten.
  • Tillsätt 2 dl ammoniak och rör om ordentligt (använd lock, det luktar kraftigt).
  • Doppa oasisbitar fästa på bambupinnar i vätskan och placera ut i rabatterna.
  • Upprepa proceduren efter regn eller var 1–2 vecka. För ökat skydd kan du hänga oasisbitarna i små blomkrukor av lera som skyddas från regn.

Benmjöl och blodmjöl – jämförelse

EgenskapBenmjölBlodmjöl
RåvaraKrossade djurbenTorkat/pulvriserat blod
NäringsämnenKväve, fosfor, kalium, mikronäringsämnenHuvudsakligen kväve
VerkanLångsam (långtidsverkande)Snabb (snabbverkande)
AnvändningsområdeLökväxter, perenner, bärbuskar, fruktträdKvävekrävande grönsaker, rabattväxter, träd
Extra fördelarBra till rotbildning, höstgödslingSnabb näringstillförsel, viltavskräckning

Praktiska tips i användandet

Benmjöl används med fördel vid plantering av lökväxter och under bärbuskar, fruktträd och i rabatter. Blodmjöl används bäst under våren och sommaren till kvävekrävande grönsaker och fleråriga rabattväxter – och även som skydd mot vilt. Tänk på att undvika båda medlen i ytlagret om du har hund. Både benmjöl och blodmjöl är naturliga, ekologiska produkter som bidrar till en frisk, riklig trädgård såväl i köksträdgården som bland prydnadsväxter.

Välj gödselmedel och dos utifrån växternas behov, odlingens syfte och säsong. På så vis får du bästa möjliga resultat och ett hållbart kretslopp i din trädgård.

Läs gärna mer och hitta produkter i Odla.nuShop samt på Odla.nu:s faktasidor om benmjöl och blodmjöl.

Med rätt gödsel och kunskap får du en blomstrande och hälsosam trädgård där växterna trivs och frodas!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB