Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att odla i ett inglasat uterum

Kanske du som har ett uterum eller en inglasad balkong kan få lite tips här, delar gärna med mig av mina erfarenheter. Själv "blev" jag med uterum 1996. Då flyttade min man och jag till en lägenhet ifrån att ha bott i hus med stor trädgård i 15 år.

Av Ulla Långberg


Vårt uterum är på 10 kvm, och där försöker jag att få plats med så mycket växter som möjligt! Att odla i ett uterum är inte riktigt så enkelt som man först tror, det har jag fått erfara!

Nu efter fyra års experimenterande har jag lärt mig ungefär vilka växter som är lämpliga. Men man får alltid pröva sig fram, var och en kommer kanske till olika resultat. Det den ene inte lyckas med kanske den andre har bättre tur med osv.

Klimatet
Fördelen med ett inglasat rum är ju att man får en lång växtsäsong. Och man blir inte så beroende av väder och vind. Man kan lugnt sitta och njuta när stormen viner runt knutarna. Våren kommer tidigt och hösten varar länge, med andra ord kan man säga att det blir Medelhavsklimat. Torrt och varmt på sommaren och lite rått och fuktigt på vintern.

Nackdelen med ett inglasat rum är att luften blir väldigt torr och varm på sommaren. Temperaturen kan då stiga upp emot 40+ grader och det gillar inte växterna. Trots att man luftar mycket så räcker det inte till. Det hjälper inte heller att man har skuggväv, vilket för övrigt är nödvändigt, annars skulle växterna bränna sönder! 10 kvm är egentligen också för litet utrymme för att få en bra luftväxling, helst ska det vara 25-30 kvm stort men det är sällan balkonger och uterum är så stora, då får man bygga själv och då har man väl oftast ett hus också.

Ett knep att få ner lufttemperaturen är att under de allra hetaste dagarna sätta igång en vanlig bordsfläkt. Faktiskt kan man få ner temperaturen ca 5 grader till ca 35+grader. En annan svårighet är, att när det blir så torrt och varmt så skapar det väldigt bra förutsättningar för bladlöss, vita flygare och även ullöss. Vita flygare har jag själv haft stora problem med. De är svåra att få bukt med. Man får faktiskt ta till giftbesprutning ibland, det är enda utvägen eller att man slänger hela växten. För att få ett bra odlingsresultat i en sådan miljö så gäller det ju att man väljer rätt växter..

Det första året var jag väldigt optimistisk och försökte att ha "allt" i uterummet. Men det märkte man ju snart vilka växter som inte gick så bra. En del bara "brändes" bort, klockranka, blomman för dagen och sådana växter går inte alls. De trivs bättre ute på balkongen! Det blir helt enkelt för varmt för den typen av växter. Men då, första sommaren, såg jag framför mig ett hav av blåa klockranksblommor och blomman för dagen som ivrigt klättrande skulle täcka väggar och tak! Men, men det blev inte alls som jag föreställt mig! Brunbränt är rätta ordet.

Ett bra sätt att hålla ohyran borta är att duscha växterna morgon och kväll. Det hjälper i alla fall till. Jag har skaffat mig en avfettningsspruta (en sådan som man använder till bilar). Den fungerar perfekt till duschspruta! Man pumpar upp tryck i den sedan är det bara att duscha på! Jag lovar, växterna blir jätteglada! Men duscha dem inte i starkt solsken eller mitt på dagen i den värsta hettan.

Växterna
Eftersom klimatet är Medelhavslikt så blir växtvalet också därefter. Det finns många bra och tåliga växter att odla i uterum. Man måste också tänka på, att de växter man väljer ska klara en sval övervintring, mellan 0 -10 plusgrader. För att hålla uterummet frostfritt på vintern, så krävs det att man har någon tillskottsvärme. Själv har jag ett oljeelement med termostat. Det räcker ofta till för att hålla temperaturen över 0 grader. Det beror ju dock lite på hur stort uterum man har och i vilket väderstreck osv. som det ligger åt. Om man har enkel- eller tvåglasfönster. Flera väggar i glas eller bara en. Man får pröva sig fram lite.

Här kommer några förslag på växter som är lämpliga för uterum. Dessa har jag egen erfarenhet av. Det finns naturligtvis fler växter som är lämpliga, detta är bara ett urval. Vill du veta mer om växter som passar så kan jag rekommendera Åke Truedssons bok: "Odlarglädje i uterum och på balkong".

  • Citrusväxter, (apelsin, citron och liknande).

  • Olivträd, fikon, blyblomma, mönjelilja, kamelia, suckulenter (en del arter, inte alla).

  • Paradisträd (suckulent) är en förträfflig växt!

  • Nerium oleander, giftig, men vacker, murgröna, kaktusar, främst opuntia, (fikonkaktusar).

  • Yuccapalm går utmärkt, har haft en i uterummet hela året och den verkar trivas bra.

  • Dadelpalm (har två som är uppdragna ur kärnor).

  • Bouganville och så pelargoner, främst då hängpelargoner.

    Man kan väl i stort säga att växter som har lite läderaktiga och tjocka blad, går bra i uterum. De klarar att torka lite och så tål de hög värme lättare. Tunnbladiga växter klarar sig sämre och blir lättare angripna av ohyra. Hibiskus, tex. är vacker men den angrips väldigt lätt av bladlöss. Fuchsior trivs inte alls i den torra och varma luften. Däremot så kan man övervintra fuchsior, pelargoner och änglatrumpeter i uterummet. Det är perfekt för dessa växter på vintern. Ljust, svalt och lite fuktigt. En annan sak att tänka på är att man ska ha rymliga krukor, annars får man ett väldigt jobb med att vattna! Törstiga växter kan man med fördel ha i stora plastkrukor, som ju håller fukten längre. Men man får inte heller vattna för ivrigt, då blir det lätt mögelbildning, vilket ju inte heller är så bra.

    Jag måste också få slå ett slag för palettbladet, nässla. Det är en jättefin växt för uterummet på sommaren, inte på vintern. Får den stå i ett skuggigt hörn i rummet så blir den otroligt stor och vacker. Helt annat än när den står "vanligt" inomhus. Men den är törstig, dricker mycket vatten, så en stor kruka är ett måste. Men man blir belönad! Nässlan kan ju variera väldigt i färg och mönster på bladen och i uterummet så blir färgerna än mer utvecklade! Prova gärna! Och så är det nog världens lättaste växt att föröka. Ta några toppar på hösten, sätt dem i en kruka och övervintra dem inne. Till våren tar man nya toppar och snart har man fina, stora exemplar igen.

    Ja, som du ser så är det lite mödosamt att odla i uterum, men det är så roligt! Det är verkligen värt besväret! Man får lön för mödan när man sitter på kvällarna och bara njuter av växtkraften! Ta ett fikon och smaka på, kanske en svalkande dryck, en kopp kaffe eller te (beroende på vädret utanför) under bouganvillan som klättrar i taket! Jaa, det är nästan som att vara vid Medelhavet! Fast dit får man resa på hösten, man kan inte lämna uterummet på sommaren utan att ha pålitliga vattnare :)) Då är det inte mycket kvar av växterna när man kommer hem!

    Ulla Långberg

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB