Att jordslå växter!
Av Sylvia Svensson
För att kunna bevara växter till våren som du inte kan eller vill plantera på sin slutgiltiga plats nu, är det bra att jordslå dem. Att jordslå betyder att man tillfälligt gräver ner eller täcker rötterna med jord så att växterna inte riskerar att torka ut under sommaren eller frysa om de ska förvaras över vintern, tills man kan plantera ut dem permanent.
Hur jordslår jag?
Du kan jordslå både perenner och vedartade växter. Växterna kan stå tätt ihop, de behöver ännu inte det utrymme att breda ut sig som de behöver i en permanent plantering.
Du kan ordna en rejält stor hög med jord och sand, kanske en billass matjord som också väntar på våren, och fuskplantera växterna i den. Ett annat alternativ är att utnyttja barnens "urvuxna" sandlåda - fyll i jord och blanda med sanden. Huvudsaken är att det blir så stort jorddjup att plantorna inte fryser, minst 30-40 centimeter för perenner, gärna mer för buskar och träd.
Ta eventuellt bort växternas krukor, gräv hål i jorden och plantera. Under vintern hinner växterna inte rota sig så mycket att det skulle vara svårt att få upp och flytta dem till de platser där du vill ha dem.
Vilken plats är bäst för att jordslå växter?
Välj gärna en skyddad plats nära en husvägg eller annan varm plats, men inte så att vårsolen kan nå dit och börja gassa på växterna så att de sätter igång för tidigt. Välj skugga eller halvskugga. Är platsen solig, bygg gärna ett "tält" av skuggväv över växterna. Täck dessutom jorden med ett rejält lager torra löv och granruskor så att inte tjälen går så djupt.
Använd trädgårdslandet En annan variant är att du utnyttjar grönsakslandet till detta. När du har tagit skörden finns där ju gott om ledig plats som kan användas till att jordslå växter till våren. Rensa bort eventuella växtrester och ogräs, luckra jorden och plantera. När det sedan är dags att ta grönsakslandet i bruk igen flyttar du växterna till sina rätta platser, gödslar grönsakslandet med stallgödsel och börjar odla igen.