Astilbe
- sirliga plymer i sommarrabatten
Astilbe är ett litet släkte med ca. 20 arter, oftast ståtliga perenner med styva stjälkar som sällan behöver bindas upp. De är givna rabattblommor, som kan stå i allt från rabattkanter och som undervegetation för de låga, till längst bak i stora perennrabatter för de högsta sorterna.
De är också fina som snittblommor då de står länge i vas, gärna som sällskap till andra blommor. Kan även torkas och användas som eterneller.
De flikiga, sirliga bladen är vackra så växten bestrider sin plats även när den inte blommar. De enskilda blommorna är små men de sitter i stora plymlika ställningar och det finns sorter med vita, rosa, lila eller röda blommor. Blommar i juli - augusti. Härdigheten är god och de flesta går t.o.m. zon 8.
Placering och jord
Alla tål lätt skugga men blommar bäst i soligt läge.
Jorden de helst vill ha skall vara porös, näringsrik, ha mycket mullämnen och ska kunna hålla kvar fuktigheten utan att vara direkt blöt. Rötterna får aldrig torka ut, så man kan använda dessa växter vid dammkanter och liknande, bara de inte står direkt i vatten. Många passar även i stenpartier bara man ser till behovet av vatten. De passar också bra som undervegetation framför större, glesa buskar där de kan få sol.
Förökning
Man kan dela större plantor och det gör man helst på hösten eller mycket tidigt på våren för att inte riskera att plantorna torkar ut i vårsolen. De rena arterna kan fröförökas men det gör man sällan.
Odjur och elände
Astilbe tillhör de friska växterna, det är sällan några problem, någon gång kan de dock drabbas av mjöldagg om de är torra. Inte ens sniglarna verkar intresserade…
Här presenterar jag några arter som är vanliga i odling.
Astilbe x arendsii (syn. A. hybrida) är den mest vanliga och normalt den som man menar när man talar om astilbe. De är hybrider mellan olika arter och det finns massor med namnsorter. Höjden kan variera beroende på sorten mellan 30 cm till dryga metern.
T.ex. den ståtliga 'Cattleya' är över 1 m hög och verkligen en magnifik syn i full blom med sina starkt lilarosa ("cattleyafärgade") blommor, liksom den liknande, lika ståtliga 'Hyazinth'.
'Brautschleier' är nästan rent vit och ca. 70 cm hög, lika hög som 'Red Sentinel' som är mörkröd. 'Fanal' är bara halvmetern hög men lysande granatröd och så har vi minstingen 'Weisse Gloria', som har täta, snövita klasar på endast 40 cm höga stjälkar. Bra även i kruka.
Astilbe chinensis har små 3-flikiga, mörkgröna blad med dubbelt sågtandade kanter. Smala, plymlika blomställningar på 30-100 cm höga stjälkar beroende på varianten: Var. taquetii är hög, upp till 110 cm och sorten 'Superba' med sina lysande violettrosa plymer syns långt! Var. davidii är högst, 60-100 m och den har bronsfärgade bladspetsar och var. pumila är som namnet säger, liten, bara 30-40 cm hög. Den senare är en fin stenpartiväxt eller som marktäckare. Blommorna är vitrosa med blåaktigt skimmer och den blommar sent, i augusti-september. Ger ett mycket sirligt intryck med sina glesa blomställningar.
Astilbe x crispa är en grupp små hybrider, bara 15-20 cm höga. Ovala, djupt inskurna blad och blommorna, som ger robustare intryck än hos föregående art, är vita eller rosa beroende på namnsorten.
Astilbe japonica, silverastilbe är mycket lik A. x. arendsii och lika hög, men den har rödaktiga blomstjälkar. Flera namnsorter här också, t.ex. den mjukt persikorosa 'Peach Blossom'.
Astilbe x glaberrima var. saxatilis är synonym med A. japonica var. terrestris och dessa småväxter med sina 8-10 cm höjd passar bra i stenpartier.
Astilbe simplicifolia är låg, bara 20-25 cm hög och ljusrosa. Varianten atrorosea är mörkrosa.
Astilbe thunbergii, höstastilbe, är värdefull på grund av sin sena blomning. Höjden varierar mellan 40 - 100 cm. Den mest kända namnsorten är nog den magnifika 'Straussenfeder', som med sina hängande, stora ljusrosa plymer verkligen liknar strutsfjädrar!