Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Amplar i olika skepnader

Nu när värmen verkar ha etablerat sig kan det vara lämpligt att börja bygga amplar och krukplanteringar av sommarblommor och kryddväxter.

Här visar vi steg för steg hur det går till.

Först en traditionell ampel som man planterar uppifrån.

På den första bilden ses materialet samlat.

Material:

  • Ampel, gärna stor, så den inte torkar ut så lätt under varma sommardagar
  • Jord av bra kvalitet, gärna specialjord för urnor, krukor och balkonglådor
  • Leca
  • En bit plantfolie, markväv, en gammal uppklippt nylonstrumpa e.d. som släpper igenom vatten.
  • Långtidsverkande näring, typ Osmocote
  • Vattenkristaller, ej nödvändiga men bra att ha, då de fungerar som vattenreservoar
  • Vatten
  • Växter, skall vara avhärdade så de tål utomhuslivet!

    På den andra bilden ses lecan och ovanpå den en bit plantfolie som hindrar jorden att blanda sig med lecan men som släpper igenom vatten.

    På den tredje bilden har man hällt i jord som man blandat med långtidsverkande näringskorn typ Osmocote. Man behöver ungefär en näve till en ampel på ca. 50 cm i diameter.

    Nästa bild föreställer vattenkristaller, som vid kontakt med vatten sväller upp till 70% av sin storlek och magasinerar vatten som växterna vid behov kan använda som reserv. Läs på förpackningen hur mycket du skall ta av just den sorten du köpt, det kan variera något.

    Sedan är vi framme vid planteringen. Börja med den växt som skall vara i mitten, den kan gärna vara den högsta och upprättväxande. Här en vit pelargon.

    Om växten har vuxit länge i sin lilla kruka kan den ha s.k. rotsnurr. Öppna i så fall snurret innan du planterar så att växtens rötter kan växa åt olika håll och inte fortsätter att snurra runt.

    Därefter planterar man runt kanterna, se bara till så inga växter skadas av ampelkedjorna när dessa spänns ut.

    När man har planterat klart och fyllt på rikligt med jord (tänk på att jorden sjunker ihop något) så vattnar man igenom ordentligt, så att vattenkristallerna kommer igång.

    Växterna är ännu så länge ganska glesa och de skall helst inte blomma när man planterar, men snart kommer de igång och fyller ampeln och hänger ner från sidorna. Jag har valt att enbart ha vita blommor i denna ampel för solsidan:

    • en vit pelargon av upprättväxande typ i mitten, namnsorten 'Maverick White' ses här 
  • en vit, Petunia med fyllda blommor, 'Conchita White'
  • en vit, enkel, småblommig Petunia 'Million Bells White'
  • en vit, enkel Petunia 'Surfinia® White'
  • 2 st vita femtungor, Scaevola 'White Wonder'
  • en Bacopa 'Snowflake'
  • en Plectranthus fosteri 'Marginatus', brokbladigt söderhavsljus, en bladväxt med vita bladkanter, blommar ej hos oss utan används för de doftande, vackra bladens skull

    En motsvarande ampel för lite skuggigare lägen kan ses här!

    Så ett annat sätt att bygga ampel. Här har jag använt en ampel av s.k. Suffolk-typ, alltså en ampel i metall med längsgående band, se bild. Den skall fodras med en kokosfibermatta och/eller med mossa av långfibrig spaghnum-typ (björnmossa).

Använder du enbart mossa, lägg en rund plastbit på mossan på insidan så den räcker ung. halvvägs upp, så att den förhindrar direkt vattenläckage.

Använder du en halvtäckande kokosfibermatta, är den redan färdiginplastad. Sedan gör du som med föregående ampel, häller i bra jord, blandar i näring och vattenkristaller.

Sedan till planteringen som skiljer sig lite från ovanstående på så sätt att man här kan ha växter hängande från sidorna också om man vill.

Rulla in växtens gröna delar i en bit tidningspapper så de inte skadas när du drar dem igenom metallkorgens öppningar.

Placera växter runtomkring med jämna mellanrum, välj sådana som ej har så yviga rötter, och lämna rotplats mellan åt dem som skall vara upptill.

När du placerat växterna i "undre våningen", klä resten av kanten ända upp med björnmossa och fyll på jord med näring och vattenkristaller upp till kanten.

Plantera växterna upptill men försök placera dem så att rötterna inte hamnar på de underliggande växternas rötter utan i mellanrummen.

Denna ampel innehåller olika kryddväxter och några hängande smultronplantor som ett vackert blommande inslag.

Vattna igenom rejält och häng upp.
Skydda det nyplanterade för alltför stark sol i början.

Man kan göra likadant med vår- eller sommarblommor också, se på bilden här, man har en vår- och försommarplantering med penséer och förgätmigej.

Självklart kan man göra amplar med enbart en växtsort. Det kan vara mycket vackert med t.ex. tre yviga plantor av Diascia, tvillingsporre, kaskadpelargoner eller surfiniapetunior, gärna i en enda färg, så att de bildar yviga blombollar.

De små dvärgluktärterna från den s.k. Nanellus-gruppen, t.ex. sorten 'Purple Cupid', är ganska nya i sortimentet och de blir mycket vackra i en ampel.

Murbinka (Erigeron karvinskianus) och grusnejlika (Gypsophila muralis 'Garden Bride') kan ensamma eller ihop med varandra bilda ett eteriskt ampelarrangemang i ljuvaste ljusrosa.

Och har du tänkt på att de s.k. patio-rosorna ofta har ett lite "slängigt" växtsätt, så de blir utmärkta även i en ampel, gärna 3-5 st i samma färg i en större ampel.

På den skuggigare sidan blir en fuchsia-ampel eller en ampel med enbart herrgårdsbegonior mycket fin.

Ja, som du ser, finns det många växter som kan platsa i en ampel. Gemensamt för dem är dock att de bör vara lite lösare till växtsättet så att de formar sig fint som en hängande planta.

Var inte rädd för att experimentera med nya och gärna lite ovanligare växter i ampelsammanhang, kanske blir det bingo som du sedan återkommer till år efter år!



Material


Leca


Näring


Vattenkristaller


Plantera mitten


Öppna rotsnurret


Plantera kanterna


Vattna


Färdig


Urnjord


Placera växten


Växten på plats


Fyll på med jord


Färdig kryddampel


Penséer och förgätmigej


Murbinka (Erigeron karvinskianus)


Fuchsia 'Checkerboard'


Ampel med blå toner

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB