Amerikansk äppelkaka
Amerikansk äppelkaka
Amerikansk äppelkaka
En mustig, kryddoftande paj
200 g smör
5 dl vetemjöl
ca. ½ dl kallt vatten
Fyllning:
4-7 något syrliga äpplen, beroende på storlek
1 ½ dl strösocker
rivet skal av 1/2 tvättad citron
1 tsk kanel
½ tsk malen muskot
1 krm malda nejlikor
1 uppvispat ägg till pensling
Nyp ihop smör, mjöl och vatten till deg. Lägg i plastpåse i kylen medan du skalar och klyftar äpplena fint.
Blanda socker + alla kryddorna i en skål.
Dela degen och kavla ut ena halvan. Klä en pajform med den och nagga botten.
Strö lite sockerblandning på botten, lägg i äpplena och strö på resten av sockret.
Kavla ut den andra deghalvan till lock och lägg över pajen och tryck ihop runt kanten.
Snitta några lufthål i locket och pensla det med uppvispat ägg. Strö på lite socker om du vill.
Grädda pajen i 225 grader mitt i ugnen ca 30 min. eller tills den har fin färg.
Ät ljummen med vispad vaniljsås eller med vaniljglass.