Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Älskade "moster" basilika!

**Tyras växthus och potager** Basilika - att tänka sig en trädgård eller ett kök utan denna härligt smak- och doftrika kryddört är svårt!

Basilika – kryddträdgårdens drottning

Kan ni tänka er en trädgård eller ett kök utan denna underbara ört? Smaken och doften av basilikan är enligt min mening helt enastående, så ypperligt fin att använda i matlagningen. Speciellt om man gillar att laga medelhavsmat – jovisst, det är självklart att persilja och oregano också har sin plats, men basilikan är verkligen som pricken över i. Förutom sin utsökta arom är den dessutom mycket dekorativ, med frodigt bladverk och charmigt växtsätt. Låter man den gå upp i blom belönas man med små, fantastiskt söta blommor, och de rödbladiga varianterna har särskilt vackra blommor.

Basilikans variation

Det finns faktiskt över hundra olika sorters basilika. För att skapa variation i både utseende och smakintensitet brukar jag själv odla flera olika sorter. Många håller nog med om att den mest populära är den traditionella, storbladiga och milda Ocimum basilicum ’Genovese’, som med sina stora, frodiga blad passar perfekt i både sallader, pesto och på pizza. För den som vill ha ett variegerat bladverk finns 'Saga', och dras man till det dramatiskt mörklila och de rosa blommorna är till exempel ’Rosie’ eller ’Amethyst’ utmärkta val.

"Moster" basilika – så skämmer du bort din ört

Ni undrar kanske varför jag kallar det ”moster” basilika? Det är mitt sätt att förmedla basilikaodlingens små egenheter. Den är ganska kräsen – precis som en gammal moster vill den ha det varmt och soligt, absolut inte för blött om fötterna, och den fullkomligt avskyr drag. För att basilikan ska trivas är det viktigt att odla den i näringsrik och väldränerad jord, och välj gärna en skyddad plats på balkongen, växthuset eller i fönsterkarmen. Kom ihåg att basilika är mycket känslig för kyla och växer allra bäst vid temperaturer över 15 grader – så plantera utomhus först när risken för frost är över.

Rosa basilikavinäger

När jag gör min uppskattade basilikavinäger, väljer jag gärna den smakrika ’New Guinea’ som dessutom har vackra rosa blommor. Då är det faktiskt den utblommade basilikan jag använder – detta eftersom basilikablad upplöses och förlorar utseendet i vinäger, medan blomstänglarna bara förhöjer smaken och utseendet med tiden. Vitvinsvinäger är att föredra i receptet, då får din basilikavinäger en vacker, svagt rosa ton som blir djupare allteftersom den mognar.

Rosa basilikavinäger

Ingredienser:
Blomstänglar av basilika – 2 st/flaska
Vitvinsvinäger

Så här gör du:
Ta en transparent flaska, stoppa ner blomstänglarna och fyll på med vinäger. Låt stå och mogna en vecka eller längre; vinägern blir bara godare med tiden och håller utan problem till nästa skördeperiod.

Tips för att lyckas med basilika året runt

Basilika är med andra ord en både oumbärlig och underbar kryddväxt som förgyller både trädgården och köket med sin smak, doft och sitt vackra utseende. Och glöm inte – basilikan kan odlas året runt inomhus, bara den får det som ”moster” vill ha det: varmt, ljust, skyddat och utan blöta fötter. Sköter du din basilika kärleksfullt och ger den rätt förutsättningar, belönas du med riklig skörd och smakupplevelser utöver det vanliga.

Läs gärna mer på Tyras hemsida.

Tyras nästa krönika kommer om någon vecka!

Odla.nu Nyhetsbrev

Om du prenumererar på vårt kostnadsfria Nyhetsbrev får du regelbundet information om vårt sortiment, artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB