Störbönor
Phaseolus vulgaris
Leguminosae
Utseende och ursprung.
Störbönorna eller stångbönorna som de också kallas hör till trädgårdsbönorna och kan vara antingen vax-, skär-, eller brytbönor.
Växtplats och jordmån.
Solig, varm växtplats med en mullrik, medeltung välbearbetad jord. PH-värde omkring 7,0.
Sådd och såtid.
På friland när jordtemperaturen ligger på 12-16C°. I mindre gynnsamma lägen kan förkultivering vara nödvändigt. Sådjup 3-5 cm, plantavstånd 10-15 cm och ett radavstånd på 70-80 cm.
Allmän skötsel.
Ogräsrensning och luckring. Uppbindning eller spaljering. Störbönor skruvar sig motsols uppför sitt stöd.
Gödsling.
Kompost. Baljväxter tar, med hjälp av bakterier, upp kväve ur luften och behöver oftast ingen direkt gödsling.
Skadeinsekter och sjukdomar.
Störbönor drabbas sällan av skadeinsekter eller sjukdomar.
Skörd.
Efterhand som baljorna växer ut.
Näringsinnehåll.
Vitaminer och mineraler.
Förvaring.
Djupfrysning efter förvällning.
Användningssätt.
Kokta i lätt saltat vatten till kött, fisk eller i sallader.
Sortval.
Störbönorna kan vara antingen vax-, skär-, eller brytbönor.
Störbrytböna -Bertina, tidig sort
Störvaxböna - Goldmarie, tidig och rikgivande.
Störskärböna - Fortissima, mycket tidig och rikgivande.
Störböna