Stjälkselleri, blekselleri, bladselleri
Apium graveolens var. dulce
Apiaceae
Utseende och ursprung.
Stjälkselleri som också kallas blekselleri eller bladselleri är tvåårig och har sitt ursprung i Främre Asien. Stjälksellerin odlas för sina spröda, välsmakande stjälkar och sina kryddiga blad.
Växtplats och jordmån.
Soligt någorlunda vindskyddat läge med en fuktighetshållande, lucker, mullrik och varm jord med hög kalkhalt, pH ca 7,0-7,5.
Sådd och plantering.
Blekselleri måste förkultiveras någon gång i februari - mars eftersom den har en lång utvecklingstid. När risken för frost är över sätts plantorna ut på friland. 20-30 cm mellan plantorna och 30-40 cm mellan raderna.
Allmän skötsel.
Ogräsbekämpning och bevattning vid behov. Upprepad kupning av jord runt plantorna.
Gödsling.
Stallgödsel som brukas ner under hösten.
Skörd.
6-7 veckor efter påbörjad blekning. Sorter som inte kräver blekning börjar man skörda i början på augusti.
Förvaring.
Ett par dagar i plastpåse i kylskåp.
Användningssätt.
Rå i sallader, till kött- och fiskrätter och som dekoration.
Sortval.
Det finns inte speciellt många sorter att välja på. De gröna sorterna ger oftast en något högre avkastning än de gula, självblekande sorterna.
Stjälkselleri