Sparrisärt
Tetragonolobus purpureus
Leguminosae
Utseende och ursprung.
Sparrisärten blir ca 45 cm hög och har vackra rödbruna blommor. Den har kantiga baljor, med en smak som påminner om sparris.
Växtplats och jordmån.
Öppen, ljus växtplats, gärna med något lerhaltig jord med ett pH-värde över 6,5.
Sådd och såtid.
Direkt på friland i mitten på maj eller förkultiverade i april och utplanterade när risken för frost är över. Sådjup 3-4 cm, plantavstånd 10-15 cm och ett radavstånd på ca 50 cm.
Allmän skötsel.
Ogräsrensning, luckring och bevattning vid behov.
Gödsling.
Ärter har ett måttligt behov av näring och bör inte kvävegödslas.
Skadeinsekter och sjukdomar.
Ärter är i regel problemfria om man tillämpar en växtföljd på 4-5 år.
Skörd.
Baljorna skördas så späda som möjligt, ca 2-3 cm långa.
Näringsinnehåll.
100 g färska ärter innehåller 73 kcal och 19 mg C-vitamin.
Förvaring.
Frysta efter förvällning.
Användningssätt.
Lätt kokt med smör.
Sortval.
Asparagus Pea, lättodlad och tidig med lång skördetid. Små baljor.
Sparrisärt