Skärböna
Phaseolus vulgaris
Leguminosae
Utseende och ursprung.
Skärbönor har breda, flata baljor och den kraftigaste bönsmaken av alla bönsorter.
Växtplats och jordmån.
Solig, varm växtplats med en mullrik, medeltung välbearbetad jord. PH-värde omkring 7,0.
Sådd och såtid.
På friland när jordtemperaturen ligger på 12-16C°. I mindre gynnsamma lägen kan förkultivering vara nödvändigt. Sådjup 3-5 cm, plantavstånd 10-15 cm och ett radavstånd på 40-50 cm.
Allmän skötsel.
Ogräsrensning och luckring. Lätt kupning av jord kring plantorna för att de ska stå stadigare. Bevattning vid blomning och när baljorna utvecklas.
Gödsling.
Kompost. Baljväxter tar, med hjälp av bakterier, upp kväve ur luften och behöver oftast ingen direkt gödsling.
Skadeinsekter och sjukdomar.
Trädgårsbönor drabbas sällan av skadeinsekter eller sjukdomar.
Skörd.
Efterhand som baljorna växer ut.
Näringsinnehåll.
Vitaminer och mineraler.
Förvaring.
Djupfrysning efter förvällning.
Användningssätt.
Kokta i lätt saltat vatten till kött, fisk eller i sallader.
Sortval.
Nassau, korsning mellan bryt- och skärböna. Mjäll och trådfri.
Admires, trådfri och tidig.
Plano, medeltidig och motståndskraftig mot baljfläcksjukan.
Skärböna