Schalottenlök
Allium 'ascalonicum'
Liliaceae
Utseende och ursprung.
Schalottenlök är lättodlad och härdig, den kan odlas upp till zon 5. Den skiljer sig från vanlig gul matlök såtillvida att den bildar hela knippen av lökar. Det kan bli upp till 10 sidolökar med en något mildare smak än vanlig matlök.
Växtplats och jordmån.
Soligt läge med, lucker, mullrik och varm jord med hög kalkhalt, pH-värde 7,0-7,5.
Plantering och planteringstid.
Sättlöken planteras ut när jorden blivit lite uppvärmd och frostrisken är över. Planteringsdjup 2-3 cm, plantavstånd 10-15 cm och ett radavstånd på 25-50 cm.
Allmän skötsel.
Ogräsrensning och luckring. Bevattning under torra perioder.
Gödsling.
Gödsla med kompost eller stallgödsel året innan plantering. Ett överskott av kväve ger stor blast, försenar lökens mognad och försämrar hållbarheten.
Skadeinsekter och sjukdomar.
Lökflugans larver kan ibland orsaka stor skada på lökodlingen. Samodling med t.ex. morötter gör det svårt för lökflugan att hitta löken. Täckning med fiberduk är en annan metod som fungerar bra.
Gråmögel är en svampsjukdom som uppstår om löken är skadad eller inte torkats ordentligt, den visar sig först under lagringen genom att lökarna ruttnar inifrån. Dessutom förekommer jordbundna smittosjukdomar som t.ex. stjälknematoder, rotnematoder, lökbladmögel, fusarios, vitmögel, grönmögel och löksot.
För att undvika dessa sjukdomar bör man ha en ordnad växtföljd och inte odla lök på samma plats år efter år. Lök bör inte återkomma på samma plats oftare än vart 4-6 år.
Skörd.
I juli-augusti, när blasten vissnat, och rötterna lossnar lätt. Låt löken ligga kvar på marken och torka några dagar om vädret tillåter.
Näringsinnehåll.
100 g lök innehåller 36 kcal, 9 mg C-vitamin, 0,4 g järn samt kalcium och fosfor.
Förvaring.
Sval och torr plats.
Användningssätt.
Till inläggningar, rå i sallader, kokt eller stekt i grytor, soppor och till kött och fisk.
Sortval.
Det finns inga speciella sorter.
Schalottenlök