Salladslök
Allium fistulosum
Liliaceae
Utseende och ursprung.
Salladslök kommer från Mongoliet och det inre av Sibirien. Den har en mild löksmak och påminner till utseendet om purjolök. Den bildar fingertjocka, vita lökar med lång hals utan någon uppsvälld lök. Hela växten utom rötterna kan användas.
Växtplats och jordmån.
Soligt läge med en lätt, mullrik och varm jord med hög kalkhalt, pH ca 7,0.
Sådd och såtid.
Vill man ha stora och tidiga plantor kan lökfröna förkultiveras i mars-april och utplanteras när risken för frost är över. Vanligast är dock att man direktsår lökfröna i omgångar från det att jorden reder sig och fram till mitten av juli. Planteringsdjup 1-2 cm, plantavstånd 1-2 cm och ett radavstånd på 20-40 cm.
Allmän skötsel.
Ogräsrensning och luckring. Bevattning under torra perioder.
Gödsling.
Gödsla med kompost eller stallgödsel året innan plantering. Ett överskott av kväve ger stor blast, försenar lökens mognad och försämrar hållbarheten.
Skadeinsekter och sjukdomar.
Lökflugans larver kan ibland orsaka stor skada på lökodlingen. Samodling med t.ex. morötter gör det svårt för lökflugan att hitta löken. Täckning med fiberduk är en annan metod som fungerar bra.
För att undvika jordbundna sjukdomar bör man ha en ordnad växtföljd och inte odla lök på samma plats år efter år. Lök bör inte återkomma på samma plats oftare än vart 4-6 år.
Skörd.
Salladslöken skördas när de är 20-25 cm höga och har en diameter på 0,7-1,5 cm.
Förvaring.
Ett par dagar i kylskåp.
Användningssätt.
Rå i sallader, kokt eller stekt i grytor, soppor och till kött och fisk.
Sortval.
Det finns 2-3 tre sorter i handeln.
Salladslök