Salladskål, kinesisk kål, kinakål
Brassica rapa ssp. chinensis v. perviridis
Brassicaceae
Utseende och ursprung.
Salladskål kallas ibland kinesisk kål eller kinakål. Den odlas sedan länge i vissa delar av Asien, till Sverige kom den först under 1970-talet. Salladskålen är ettårig och har cylindriska eller mer rundade, spetsiga huvuden med ljust gröna, spröda blad och bladnerver med en mild kålsmak.
Växtplats och jordmån.
Soligt läge med fuktighetshållande, lucker mullrik och varm jord med hög kalkhalt, pH ca 7,0-7,5.
Sådd och såtid.
Eftersom salladskålen lätt går i blom under långa dagar bör den inte direktsås förrän framåt mitten av juli.
Allmän skötsel.
Det viktigaste är en jämn vattentillgång och en försiktig ogräsrensning eftersom salladskålen är känslig för störningar.
Gödsling.
Salladskål är snabbväxande och kräver en jämn tillgång på näring.
Skadeinsekter och sjukdomar.
Salladskålen kan angripas av samma sjukdomar och skadedjur som övriga kålväxter men eftersom den är så snabbväxande är det i regel inga större problem.
Skörd.
Salladskålen skördas efterhand som huvudena knyter sig, i gynnsamma fall 6-7 veckor efter plantering.
Näringsinnehåll.
100 g salladskål innehåller 16 kcal, 36 mg C-vitamin och 0,6 mg järn.
Förvaring.
Förpackad i plast håller sig salladskålen länge i kylskåp.
Användningssätt.
Sallader, stuvad, gratinerad och kokt till kötträtter.
Sortval.
Kasumi F.1, medeltidig med hög kvalité. Frisk och tålig.
Salladskål