Rotpersilja
Petroselinum crispum ssp. tuberosum
Apiaceae
Utseende och ursprung.
Rotpersilja är en gammal kulturväxt som påminner om palsternackan till såväl utseende som smak. Den har en vit ca 15 cm lång morotsliknande rot.
Växtplats och jordmån.
Soligt, varmt läge med sandblandad, mullrik och näringsrik jord med ett pH-värde på ca 7,0.
Sådd och såtid.
Rotpersilja bör sås så fort jorden reder sig. 1 cm djupt, gallringsavstånd 5-10 cm och ett radavstånd på 30-40 cm.
Allmän skötsel.
Ogräsrensning, luckring och bevattning.
Gödsling.
Rotpersilja kräver en näringsrik jord.
Skadeinsekter och sjukdomar.
Rotpersilja är i regel problemfri, men morotsflugans larver kan ibland skada unga plantor svårt.
Skörd.
Rotpersilja skördas sent på hösten.
Näringsinnehåll.
Vitamin- och mineralrik.
Förvaring.
I fuktig sand på sval och frostfri plats, jordkällare eller liknande.
Användningssätt.
Som råkost, i soppor och grytor eller kokt med smält smör.
Sortval.
När det gäller rotpersilja finns det bara ett par sorter. 'Bero' är en av de vanligare. Den ger en bra skörd som är lagringsduglig.
Rotpersilja